Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Denise Norström (s): Moderat hot mot sjuka

Den moderatstyrda regeringen fortsätter att ge sig på sjuka. Och det moderatstyrda landstinget i Västmanland fullföljer politiken. Den så kallade rehabiliteringskedjan är i praktiken en utsorteringskedja.

Annons

Det handlar inte om medicinsk rehabilitering. LO har varnat för att i realiteten befrias arbetsgivaren från rehabiliteringsansvar och ansvaret skjuts till stor del över på de enskilda sjuka.

Efter 90 dagars sjukskrivning ska Försäkringskassan bedöma om den sjuke kan bli omplacerad hos arbetsgivaren. Men om arbetsgivaren anser att det inte går kan Försäkringskassan kräva att den sjuke söker jobb någon annanstans.

Efter sex månader ska arbetsförmågan prövas mot hela arbetsmarknaden. Försäkringskassan uppskattar att under 2010 blir 33000 människor utförsäkrade. Kostnaderna vältras då över på kommunernas socialkontor.

Även i landstinget Västmanland för moderaterna en politik som ger sjuka och handikappade sämre ekonomiska förutsättningar. Patientavgifterna till psykiatrin och geriatriken (äldrespecialistsjukvården) ska mer än fördubblas. Till habiliteringen, där det nu är fritt, införs en avgift på 100 kronor per besök. De som får problem med att betala hänvisas till kommunernas socialkontor.

Moderaterna har också haft på sin agenda att höja högkostnadsskyddet för sjukvård och mediciner, vilket skulle vara ytterligare ett slag mot de sjuka.

För en frisk person med ett fast jobb gör det inte så mycket om patientavgifterna ökar med en hundralapp eller två. Men för en som redan är sjuk eller funktionshindrad är det ett hårt slag. Det kan göra att man inte längre har råd att besöka sjukvården.

Vi socialdemokrater tycker inte det är rätt. Vi tror inte att man blir frisk av att få en urholkad ekonomi och försämrad grundtrygghet. Vi säger nej till moderaternas systemskifte.

Denise Norström

oppositionslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons