Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras nej kan bli dyrt för aktieägarna

Annons

I Dagens Industri den 1 september står det: "Anders H Pers gör ingen hemlighet av att hans ställningstagande främst är ett känslomässigt beslut av en före detta redaktör som levt med VLT i hela sitt liv". Enda rimliga tolkningen av detta är att Anders Pers inte har något sakligt motiv till att stoppa aktieaffären. Ett sådant ställningstagande kan kosta VLT:s aktieägare 120 miljoner kronor.

Den 31 augusti lades ett bud på VLT-aktierna. Budgivarna har som första mål att nå 50 procent av kapital och röster. Då erbjuds 110 kronor för Baktierna och 120 kronor för A-aktierna. Om budgivarna når 90 procent av kapital och röster erbjuds en tilläggsköpeskilling av 20 kronor för B-aktierna och 25 kronor för A-aktierna. Tilläggsköpeskillingen motsvarar totalt cirka 120 miljoner kronor, beräknat på hela bolaget.

VLT:s aktieägare går alltså miste om 120 miljoner för att Anders Pers och Jonas Pers inte är beredda att medverka i den föreslagna affären.

Dagstidningar verkar på en mogen marknad med sjunkande upplagor och annonsintäkter. Sedan början av 1990-talet har ett antal helt nya aktörer dykt upp på denna marknad.

Reklam-tv, reklamradio och internet är några av dessa. Fler vill vara med och dela på kakan och detta leder till att det blir mindre andelar till var och en på marknaden.

VLT-koncernen har lång medieerfarenhet och är duktig på att producera lokaltidningar. Det är därför helt logiskt att försöka expandera inom det område där det finns erfarenhet och kompetens.

Koncernens strategi sedan lång tid tillbaka finns även beskriven i den senaste årsredovisningen. "VLT ska uppnå det övergripande målet om värdeskapande genom organisk tillväxt kompletterad med synergiskapande förvärv och allianser." Den strategin har i total enighet beslutats av VLT:s styrelse, där Anders Pers och Jonas Pers ingår.

VLT:s styrelse har sedan en tid tillbaka förhandlat med en annan tidningskoncern om ett samgående. Den affären försöker nu Anders Pers och Jonas Pers stoppa. Styrelsen för övrigt är positiv till detta samgående. Affären är helt i linje med bolagets gällande strategi.

1985 beslöt släkten Pers att börsnotera VLT. I dag finns cirka 1 100 aktieägare. Av dessa tillhör mindre är 50 aktieägare släkten Pers. Övriga aktieägare har köpt och betalat för sina aktier. Aktieägarna förväntar sig utdelning och en bra värdetillväxt av aktien. Aktieägarna har på bolagsstämman valt en styrelse som har till uppgift att tillvarata alla aktieägares intressen.

När nu Anders Pers och Jonas Pers ensidigt försöker stoppa en logisk affär för VLT lever de inte upp till det uppdrag som de har fått och åtagit sig på bolagsstämman.

FRANS-HENRIK SCHARTAU

JAN KARLSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons