Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dervishi (FP): Lissabonfördraget räddar fred

År 2000 studerade jag Europeisk Integration vid Limerick University i staden Limerick i västra Irland och redan då, överallt kunde man se skyltar med: ”This project is financed by the EU”.

Annons

Livsstandarden ökade snabbt och mycket på kort tid. Studenternas ekonomi blev bättre och många fler fick ett arbete. Den ”Keltiska Tigern” påverkade priserna också. Det blev dyrare i hela Republiken Irland och ett av de bästa inslagen var att ju starkare ekonomi i Republiken Irland, desto mindre stöd gick det till de extrema irländska grupperingarna i Nordirland (som är en del av Storbritannien som bekant). Vilket påverkade freden och förhållningssättet avsevärt i den delen av Europa. 

Sedan de irländska väljarna sade nej vid förra folkomröstningen har vi hört röster

i Sverige och andra EU länder att respektera deras NEJ. Men om myndigheterna på Irland ville utföra en folkomröstning till, har de förstås rätt till det.

Till alla dem som var och är emot Lissabonfördraget, skulle jag vilja ställa en fråga: Är ni medvetna om att Lissabonfördraget räddar Europa från konflikter och krig?

– Vet ni att sydöstra delen av Europa (nämligen Västra Balkan) fortfarande är ett konfliktbenägen område i Europa där det finns alldeles för många vapen i omlopp, och för många olösta frågor? och länder som inte viker sig för att använda våld, som till exempel Serbien för bara nio år sedan.

EU har gett hopp och övertygat även de mest extrema krafterna att börja tänka om. Lissabonfördraget är i dagsläget en önskedröm för miljontals européer i sydöstra delen av vår kontinent. Visst påverkas även vi i Sverige i högsta grad av krig och konflikter i andra europeiska länder? 

Klart gör vi det och det ska vi komma ihåg varje gång då vår ideologiska alarmklocka slår till. Att blint påstå att man är emot detta fördrag (som tyvärr inte blev en författning), utan att ens tänka på att det påverkar människors liv negativt, är antingen för nationalistiskt i form av mindre överstatlighetstänkande, eller att helt ha en anti-EU linje som den enda vägvisaren i ens liv och engagemang. 

Varken jag eller någon annan kan påstå att allt som EU gör är bra. Självklart inte, men har ni tänkt på att det är lättare att agera förebyggande än att reagera när något redan har hänt? Det gäller såväl de internationella insatserna som de interna finansiella.

För att enkelt förstå nödvändigheten med det nya fördraget kan vi göra en jämförelse som vi alla känner till. 

Ett företag som har funnits i 50 år behöver självklart genomgå vissa förändringar för att anpassa sig till de nya marknaderna. Även vården behöver anpassas efter behov för människors bästa nu då klimatförändringar påverkar allas hälsa genom en hel del nya influensor, fågelvirus och allt vad de heter. Är det inte så?

För att öka effektiviteten, beslutsförfarandet, stabiliteten och styrkan att agera i tid när det behövs, varför skulle då inte EU har samma rätt? Speciellt då man har ansvaret för mer än 500 miljoner människor ska man också tillägga. 

Nej. Jag och miljoner européer är mycket glada de här dagarna för att Irland sade ja. Äntligen. Vi får bara hoppas att Polen och Tjeckiens presidenter inte tar alldeles för lång tid på sig att skriva under de beslut som deras länders parlament har antagit om ett JA till Lissabonfördraget. 

Grattis Europa. Vi har verkligen en glad och bra anledning att fira. 

EU-statsvetare

Avni Dervishi (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons