Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Desarmera fastighetsskatten!

Annons

I Västerås höjs i år taxeringsvärdena med 32 procent. Även i andra kommuner höjs värdet av myndigheterna på ett näst intill slumpmässigt sätt.

Fastighetsskatten slår hårt och skoningslöst utan att ta hänsyn till de boendes inkomster. Fastighetsskatten är felaktig eftersom den lägger skatt på egendom utan att det finns en inkomst.

Socialdemokraterna presenterade häromdagen ett förslag om frysta taxeringsvärden. Sedan den förra frysningen tinades upp år 2000 har taxeringsvärdena stigit med 65 procent. Skulle taxeringsvärdena räknas upp igen 2009 innebär det en skattehöjning med nästan 6 miljarder kronor som de boende över en natt måste betala in för att socialdemokraterna då ska ha råd med nya, dyra och ofinansierade bidragslöften.

Endast genom idogt trixande och fixande med skattesatser, begränsningsregler och dämpningsregler har socialdemokraterna, ofta motvilligt, försökt begränsa fastighetsskattens skadeverkningar. Trots detta beräknas landets fastighetsägare på årets taxering betala in drygt 7 miljarder kronor mer i fastighetsskatt än de gjorde 2000. Så länge taxeringsvärdena utgör grunden för beskattningen kommer de boendes oro att bestå.

Vi kristdemokrater anser att det är orättfärdigt att bygga en skatt på så godtycklig grund, särskilt när det gäller en tillgång som inte ger någon inkomst förrän möjligen den dagen man sålt sin bostad.

Det är dags att desarmera fastighetsskatten en gång för alla så att landets boende kan sova lugnt om nätterna.

Kristdemokraterna har sedan 2001 kämpat för en modell som helt tar bort den ständigt stigande statliga fastighetsskatten och samtidigt behåller väsentliga intäkter till den offentliga sektorn i form av en låg kommunal fastighetsavgift kopplad till kommunernas kostnader för fastighetsrelaterad service.

Det är vårt löfte till väljarna att den modellen så snart det är praktiskt möjligt ska ersätta dagens oförutsägbara fastighetsskattelotteri om Allians för Sverige vinner valet. För villaägare innebär det att de kan slänga årets besked om höjda taxeringsvärden.

För boende i flerbostadshus kommer taxeringsvärdena att frysas och skattesatsen sänkas, vilket ger tre-fyra hundralappar lägre skatt på en hyrestrea.

Bostadsrättsägare kan se fram emot att den särskilda inkomstskatten på bostadsrättsföreningar tas bort. Vi är dessutom överens om att redan första året halvera förmögenhetsskatten, vilket kommer att betyda mycket för många boende.

Denna hållning som kristdemokraterna och övriga i alliansen presenterat ligger långt från socialdemokraternas halvdana förslag, som ine löser någonting, utan enbart skjuter upp och förvärrar problemen med fastighetsskatten.

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons