Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är dags att skapa ett europeiskt FBI

Annons
Amerikanskt föredöme. Folkpartiet vill att EU skapar en motsvarighet till den federala polisen FBI. Bilden visar FBI:s huvudkontor.

En av de reformer som tydligast symboliserar ett enat Europa är de öppna gränserna mellan våra länder. Tack vare EU-samarbetet slipper vi köa vid långa passkontroller på de europeiska flygplatserna eller vid gränsöver- gångarna på bilsemestern.

De öppna gränserna gör även att våra företagare och vi konsumenter lättare och billigare kan sälja och handla över gränserna. Men den fria rörligheten för människor, varor, tjänster och kapital utnyttjas dessvärre även av den organiserade brottsligheten.

Enligt uppgifter från Europaparlamentet verkar 3 600 internationella brottsorganisationer i EU och 70 procent av dessa består av medlemmar från olika länder. Det rör sig bland annat om penningförfalskning, människohandel, insmuggling av narkotika och mängder med vardagsbrott.

Det står klart att organiserad brottslighet inte längre är ett nationellt problem utan ett europeiskt. Vi vill inte stå vid sidan och se på medan den grova, organiserade brottsligheten ödelägger människoliv runt om i Sverige, och i hela Europa.

Enbart samarbete mellan nationella polisstyrkor kommer inte att räcka för att tackla den grova, organiserade brottsligheten. Därför behöver vi en gemensam polisstyrka, ett europeiskt FBI, som har befogenhet att arbeta i hela EU och som tillsammans med nationella polisstyrkor kraftfullt kan bekämpa brottsligheten.

2012 beslagtogs nästan 600 000 förfalskade eurosedlar och knappt 200 000 förfalskade mynt. Värdet av opiumhandeln i EU uppgår till 12 miljarder euro per år.

61 procent av de identifierade traffickingoffren kommer från ett EU-land. 96 procent är kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp.

När MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, gjorde en undersökning, ansåg tre fjärdedelar av de tillfrågade svenskarna att bekämpning av den organiserade brottsligheten borde vara ett prioriterat område för EU. För oss folkpartister är det självklart.

Gränsöverskridande brottslighet måste bekämpas med gränsöverskridande metoder. För oss handlar den organiserade brottsligheten inte om statistik utan om förlorade människoliv och förstörd livskvalitet för de som fallit offer.

Inför Europaparlamentsvalet den 25 maj är det hög tid att alla politiska partier bekänner färg och berättar vilka konkreta åtgärder de föreslår för att på allvar bekämpa den grova, organiserade brottsligheten. Alla de andra partierna upprepar gärna vackra fraser om polis- samarbete men utan att föreslå några nya åtgärder.

Problemet är att det inte är vackra ord utan konkreta handlingar som krävs för att stärka polisens möjligheter att agera mot den organiserade brottsligheten.

Folkpartiet är det enda partiet i Sverige som vill utveckla Europol till att bli en motsvarighet till det amerikanska FBI. Folkpartiet är också det enda partiet i Sverige som stöder EU-kommissionens förslag att skapa en europeisk åklagare för att stoppa fusk med EU-bidrag.

Vill du också att Europa tar krafttag mot den organiserade brottsligheten genom konkreta och effektiva åtgärder finns det bara ett alternativ den 25e maj, det är Folkpartiet Liberalerna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons