Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är dags att uppvärdera de frivilligas arbete!

Annons

Det är av största vikt att man från stadens sida uppvärderar det arbete som utförs av den ideella sektorn när det gäller arbetet med de uteliggare som finns i Västerås.

Frivilligorganisationerna har ett stort förtroende bland dem som besöker verksamheten och har större möjligheter att arbeta upp en förtroendefull relation då myndighetsperspektivet inte är ett hinder.

Vid flera tillfällen har vi i Västeråsalliansen påtalat vikten av ett utökat samarbete mellan staden och den frivilliga sektorn. Senast på kommunfullmäktige i oktober behandlades en motion från oppositionen om en utökad dialog med frivilligorganisationerna. Vi föreslog att det skall genomföras månatliga träffar med dem som arbetar för hemlösa i Västerås. Detta genomförs i Stockholm och har ökat förståelsen för arbetet och man har delat med sig av kunskaper och erfarenheter.

Vi vill också i samråd med andra intressenter utveckla en strategi för hur vi gemensamt kan ta tillvara de intiativ som finns för att stödja de hemlösa.

Tyvärr har majoriteten av socialdemokrater och vänsterpartister i individ och familjenämnden en annan syn på frivilligorganisationernas arbete och har vid flera olika tillfällen tydliggjort att hjälpen är mer värd om den levereras från det offentliga än om den kommer från enskilda, ideella organisationer eller andra.

Detta synsätt har aldrig gjort gott och kommer inte heller att göra det i framtiden. Ett välfungerande samhälle bygger på att flera än det offentliga vill bidra till förbättringar. För vad kan vara mer humant och ärligt än att hjälpa en annan människa utan att kräva något i gengäld?

Jessica Polfjärd (m)

2:e vice ordförande i individ och familjenämnden i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons