Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är en skam

Annons

"Det här är rovdrift." Dessa ord fällde arbetslivsminister Hans Karlsson häromkvällen när svartarbete i tunnelbanan var på tapeten. Han hade naturligtvis rätt men kastar sten i glashus i samma andetag.

På nyheterna har det hela veckan diskuterats hur företagare nu försöker hitta kryphål i LAS för att minimera skadorna som med största säkerhet kommer att uppkomma efter nyår när de nya sjukskrivningsreglerna träder i kraft.

Hade det inte varit för att det även slår mot arbetsgivarna skulle man kunna tro att det är moderaternas förslag som antagits.

Tala om rovdrift på utsatta grupper! Äldre med förslitningsskador, arbetsskadade och andra kroniker blir nu lovligt byte i skyttegravarna när våra makthavare vässar bajonetterna.

De grupper som socialdemokraterna traditionellt sett utger sig för att försvara slängs nu åt sidan som något som hunden har släpat in. Det är en skam för socialdemokratisk politik.

Alla som har uppfostrat ett barn vet att med bestraffning skapar man motstånd och med belöning skapar man samarbete. Varför straffa de arbetsgivare som har hög sjukfrånvaro? Belöna i stället dem som har en låg sjukfrånvaro så får vi nog på sikt ett bättre klimat!

Om en arbetsgivare har få sjukskrivningar under ett år kan han till exempel få sänkt arbetsgivaravgift. De som då har en oförändrad sjukfrånvaro straffas indirekt och får en morot för att förbättra för sina anställda.

Jag bävar för vad som kommer att hända om förslaget genomförs och uppmanar Göran Persson och hans mannar att se över förslaget ännu en gång och då ta med solidariteten med de svaga i diskussionen.

Per Forslund

Facklig förtroendeman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons