Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är för många gallerior i Västerås"

Köpmän och fastighetsägare i Citysamverkan för fram idéer om Torggatan, samtidigt som de är negativa till hur det ser ut där i dag.

Annons

Det är bra att de centrala öppna torgen och gatorna diskuteras och debatteras. Det ger uppmärksamhet och förhoppningsvis satsningar som utvecklar och förädlar miljöerna.

Dock verkar de förslag som förs fram både ytliga och okunniga. Och kasta inte ut barnet med badvattnet! Kom ihåg att när Västerås centrala gångtorg blev upprustade i slutet av 1980-talet sattes en ny standardnivå för torg i svenska landsortsstäder. Det är mycket hög klass på både utformning och utförande. Och den nivån är inte överträffad.

Numera används mer natursten men detaljeringen, stringensen och skickligheten är inte överträffad. Kanske för att utformningstävlingen vanns av Arkenarkitekterna och Landskapslaget som inte var från stan så slängdes i sent skede in ett förslag från moderaterna som var föga genomtänkt. Kunniga centrumplanerare tog sig för pannan.

Det stora felet med Västerås centrum är den kvarterssanering som sattes in på 1950-talet, och som resulterade i

förortsfasader av låg klass på många nya byggnader.

Fastighetsägarna har tjänat stora pengar på nya, billiga lokaler i fula hus och de borde själva ta ansvar för det och inte vältra över problemen på kommunen.

Det är viktigt för trivseln i ett city att det finns öppna platser där människor kan känna av vädrets växlingar, få frisk luft och njuta av vårsolen. Västerås har allt för många inomhusgallerior. Det ligger en fara i det.

Centrumplanerare har lärt sig att inomhusgallerior och inbyggda gångbroar mellan kvarteren avfolkar gator och torg och skapar trista, osäkra miljöer där. Det är bara att se sig om i världen.

I Stockholm arbetar man därför målmedvetet med att bli av med gångbroar i centrummiljöer. Stadslivet hämmas av inomhusmiljöer. Det krävs mycket mer för ett levande folkliv. Människor skall mötas på torg och gator - utomhus. Det ger långsiktig kvalitet.

Därför är det viktigt att debattera utvecklingen i Västerås centrum och det bisarra förslagen från fastighetsägare och köpmän. De utbyggnader de vill göra ut på torgen tar bort viktig allmän mark. Bygg om husen och öppna dem istället mot torgen!

Scenen är placerad över en stor, kraftig betongbalk som bygger över lastgatan som finns under. Scenen har spelat en viktig roll genom åren och har ett välfunnet läge. Där går det inte att bygga en lekplats. Småbarnslek kan annars vara en idé som kan utvecklas, men det måste göras bättre än som det var på Koppartorget. Mer omfattande lek kan bara skapas i Vasaparken.

Pelarna i tegel och de svängda glastaken tar bort blicken från de fula fasaderna och var ett stort lyft för upplevelsen av torgmiljöerna. De kritiserades av "förståsigpåare" redan från början, men de var vad som var möjligt att åstadkomma då.

Fastighetsägarna var inte villiga att satsa mer.

Det är sällan man ser ett mer helgjutet samspel mellan arkitektur och konstnärlig utsmyckning, helt i linje med bibliotekets äldre del och Domkyrkans interiörer.

Om fastighetsägare och handlare inte tar bättre reda på förutsättningarna, och suger åt sig den kunskap som finns om vad som är kvalitet och lockande för människor utan agerar enbart i egenintresse, är deras förslag inte värda att tas på allvar. Kommunens företrädare, både politiker och tjänstemän, måste lyfta nivån och ta till vara uppnådd kvalitet och leda en klok och kunnig vidareutveckling av centrum.

Carl Blomqvist

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons