Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är hög tid att förstatliga skolan

Annons

Staten måste ta över ansvaret för skolan från kommunerna. Att kommunaliseringen av skolan blev ett misslyckande har vi fått svart på vitt genom professor Leif Lewins utredning.

Kommunaliseringen av skolan, som genomfördes för över tjugo år sedan, innebar att kommunerna tog över arbetsgivaransvaret för lärarna och ansvaret för undervisningen. Den har bidragit till minskad likvärdighet och försämrade studieresultat.

Den har varit förödande för läraryrkets status. Kommunaliseringen har på flera sätt försämrat lärarnas arbetssituation. Kommunerna är ansvariga för att lärarlönerna inte har prioriterats.

Kommunerna har dessutom nedvärderat lärarnas yrkeskunnande genom att anställa fler lärare som inte har de ämneskunskaper som krävs. Fortbildning har nedprioriterats under många år.

Skillnaderna mellan kommunerna har ökat. Medan en kommun satsar 75 000 kronor per grundskoleelev och år satsar en annan 135 000 kronor. Under hela grundskole-tiden betyder det totalt en skillnad på över en halv miljon kronor mellan elever i två olika kommuner.

Det här får inte fortsätta!

Tack vare Folkpartiet har staten tagit ett allt större ansvar för skolan. Det handlar om skärpta krav på behöriga lärare i skollagen, om tydligare mål för vad eleverna ska lära sig, mer statlig inspektion av skolorna och miljardsatsningar på både högre lärarlöner, genom karriärtjänster, och fortbildning.

Men mer är nödvändigt. Den allvarliga, om än väntade, nedgången för elevernas resultat i Pisa 2012 kräver det.

Landets 290 kommuner kan inte, var för sig, förbättra undervisningen tillräckligt för att vända utvecklingen uppåt igen.

Folkpartiet vill därför förstatliga skolan. Vi vill att staten ska ta över ansvaret för allt som har med själva utbildningen att göra; staten ska vara arbetsgivare för lärarna och ansvara för att eleverna får så mycket kunskaper som möjligt med sig från skolan.

Exakt hur det ska gå till ska vi utreda, men en sak är säker: dagens dubbelkommando med både stat och kommun ska bort. Staten ska ha hela ansvaret för skolans kunskapsuppdrag.

Med ett förstatligande får vi högre status för läraryrket, en likvärdig skola och eleverna kan nå längre.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons