Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är inte bara att säga nej

Annons

Sveriges grundlag har stränga regler för hur riksdagen kan överlåta suveränitet till EU. Minst 75 procent av de röstande måste stå bakom riksdagsbeslutet. Alternativt kan överlåtelse ske med två beslut och mellanliggande riksdagsval, alltså samma regler som för stiftande av grundlag.

Vänsterpartisterna Karin Thorborg och Börje Svensson vill att riksdagen sätter dessa regler ur spel när det gäller förslaget till nytt konstitutionellt fördrag för EU. Enkel majoritet räcker för ett sådant beslut. Kravet på folkomröstning i kombination med kravet på att partierna före folkomröstningen ska förbinda sig att följa folkomröstningsresultatet gör att stadgandet om kvalificerad majoritet faller. Vad betyder då ett lågt valdeltagande? Hur gör man om det blir mer än två alternativ i omröstningen? Det kan ju leda till relativ majoritet, vilket inträffade i kärnkraftsomröstningen.

Dessutom kräver de folkomröstning om ett förslag som de anser är "totalt oacceptabelt". Samtidigt anser de att folkomröstningskampanjer har en betydande folkbildande effekt. Jag har större krav på folkbildning än att ett förslag kallas totalt oacceptabelt.

Folkbildning kräver analys, eftertanke och diskussion, men det tycks Thorborg och Svensson inte intresserade av. I stället skrämmer de med de tio nya medlemsländerna, varav flera lossgjorda ur kommunismens förlamande grepp. De påstår att de nya medlemmarna medför negativa konsekvenser för arbetsmarknad, jordbruk, livsmedelshandel med mera.

Vad hade blivit bättre för oss i Sverige om EU fortsatt att bestå av bara 15 länder? Kan en vänsterpartist inte se några möjligheter med utvidgningen? Många andra gör det.

Argumentationen för folkomröstning tycks utgå från att det ska bli ett nej. Kan man vara så säker på det? Ett nej innebär ju ett ja till nuvarande fördrag, som har mycket sämre skrivningar om exempelvis jämställdhet och sysselsättning.

Unionens mål i det "totalt oacceptabla förslaget" är - förutom fred, säkerhet, frihet och rättvisa - att verka för Europas hållbara utveckling som bygger på en välavvägd ekonomisk tillväxt, på en social marknadsekonomi med hög konkurrenskraft där full sysselsättning och sociala framsteg eftersträvas, samt på en hög miljöskyddsnivå och en bättre miljö.

I sann folkbildningsanda överlämnar jag till läsaren att värdera om målet är sådant att man ska rösta nej till det.

Förhandlingarna om förslagets slutliga utformning pågår nu mellan regeringarna. Först när det resultatet föreligger går det att värdera innehållet. Det är inte klart före valet till Europaparlamentet den 13 juni och blir därmed en senare fråga att ta ställning till.

Den 13 juni gäller det att rösta på socialdemokrater som i samverkan med andra vill ta tillvara de möjligheter som EU ger. Isabell Sannestedt är en bra kandidat.

GÖRAN MAGNUSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons