Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är verkligheten som gäller, Vallius

Annons

Replik på artikel av Paavo Vallius den 5 december.

När argumenten inte räcker till för att bortförklara att vi mitt uppe på krönet av en högkonjunktur har en miljon arbetslösa i Sverige tar socialdemokrater, som Paavo Vallius, gärna till internationella jämförelser.

Men sådana bryr sig sällan svenska småföretagare om. De räknar bara på sin egen ekonomi och frågar sig själva om de vågar eller inte vågar anställa.

Här i Västmanland räknar just nu mindre än vart femte företag med att nyanställa under de närmaste tolv månaderna - allt enligt den Småföretagsbarometer som Paavo Vallius tror att jag inte har läst!

I förarbetet till samma barometer ställdes för första gången frågan till företagarna hur de skulle reagera om efterfrågan under det kommande året ökade med 25 procent. Färre än tre av tio företagare skulle nyanställa. I stället skulle de flesta försöka hyra in personal eller öka övertiden. Var tionde företagare skulle avstå från de nya beställningarna!

Den främsta orsaken till att företagarna inte vill växa är, fortfarande enligt enkätsvaren i Småföretagsbarometern, det regelverk på arbetsmarknaden som gör det allt mer riskfyllt att anställa. Företagarnas ansvar att medfinansiera sjukförsäkringen, och nu också förslaget om rätt till heltid, gör att de flesta undviker att anställa.

För övrigt ska nog varken Vallius eller någon annan försvarare av sittande regering sörja över att småföretagare struntar i internationella jämförelser. Det beror nämligen på att de nästan uteslutande har Sverige som arbetsfält och räknar med att stanna kvar här. De företag som verkligen bryr sig om att jämföra Sverige med andra länder är de stora tillverkande exportföretagen, de som drar utomlands.

Olle Wärmlöf

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons