Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behövs en oberoende länsteater

Teater Västmanland har det svårt. Det väcker funderingar om vad den moderatledda alliansen i Landstinget Västmanland vill med kulturen.

Annons

Vi är allvarligt oroade över kulturens framtid med tanke på det bristande intresse och brist på visioner som majoriteten visar.

Landstingsrådet Torsten Källberg (fp), som har ansvar för kulturfrågorna, har bara yttrat sig om kulturen som ett problemområde som har svårt att få ekonomin att gå ihop, en huvudvärk för landstinget.

I majoritetens landstingsplan står det inte något om hur man vill utveckla kulturlivet i Västmanland. Istället agerar landstingets majoritet brandkår - man rycker ut och släcker bränder när det är kris, men man ser inte framåt.

Men vad händer sedan, efter att räddningspaketen är förbrukade?

För tio år sedan genomförde landstinget och Västerås kommun den stora kulturutredningen Framtidens scen.

Den ledde fram till förnyelse och satsningar på kulturen i länet. Bland annat bildades kommunalförbund för musik och länsteater, museiarkiv byggdes och ekonomin balanserades för kulturinstitutionerna.

I landstinget har vi från oppositionen föreslagit en ny översyn av kulturpolitiken i länet med inriktning på 2010-talet. Utredningen bör göras tillsammans med Västerås kommun och Västmanlands kommuner och landsting (VKL) med syfte att förstärka och förnya den regionala kulturen. Men landstingets majoritet sade nej till förslaget.

Ett rikt kulturliv är viktigt för både demokratin och folkhälsan. Det är viktigt att alla har tillgång till musik och teater som håller hög kvalitet, oavsett var i länet man bor, om man är ung eller gammal eller tjänar mycket eller lite.

Om vi ska ha kultur i hela länet måste kommuner och landsting vara stommen. De måste stå för att det finns en hållbarhet framåt och att resurserna finns.

Vi är oroliga för att den majoritet som nu härskar i stat, landsting och Västerås, kommer att överlåta samhällets ansvar för kulturen till sponsring från privata företag. Det tycker vi är kortsiktigt och fel. Det första ett företag drar in på när ekonomin blir sämre är förståeligt nog sponsring.

Det har till exempel många idrottsföreningar upplevt. Dessutom tror vi att mångfalden inom kulturen skulle drabbas.

Teater Västmanland har gjort många lyckade satsningar på just barn och unga. Det måste fortsätta. Alla länets unga bör få se bra teater som väcker tankar och diskussion. Därför tror vi på en verksamhet som är uppsökande och turnerar runt i länet.

För det behövs en teater som kan vara nytänkande, rörlig, samhällskritisk, och som står fri från vinstintressen och privat påverkan. Vi vill inte att våra barn och unga ska behöva se teaterföreställningar med reklamavbrott för Coca-Cola och Colgate.

Glenn Andersson (s)

Juha Rundgren (v)

Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons