Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behövs mer av EU, inte mindre

Annons

I går besökte jag Västerås för att inleda slutspurten av den pågående valrörelsen. Bland annat diskuterade jag aktuella och angelägna frågor med elever på Wenströmska gymnasiet.

För snart tio år sedan röstade jag ja till svenskt EU-medlemskap i folkomröstningen 1994. Som minister har jag också kunnat företräda Sverige på olika sätt i EU-samarbetet. Det har varit mycket lärorika år, fyllda av såväl framsteg som frustration.

Ibland har jag verkligen känt EU-samarbetets styrka. Jag var stolt när jag som ordförande i EU våren 2001 klubbade igenom beslutet om tullfrihet för världens 49 fattigaste länder. Svenska socialdemokrater påverkade den europeiska politiken och det svenska EU-medlemskapet gjorde påtaglig skillnad i världen.

Å andra sidan kan jag inte låta bli att tycka att det är slöseri med både människor, tid och pengar att slåss i nära ett decennium om hur man ska definiera choklad på EU:s inre marknad.

När jag röstade ja hade jag inga illusioner om att allting redan från början skulle vara perfekt i EU.

I dag är min bild ungefär densamma: Somt fungerar bra och är till gemensam nytta, annat är idiotiskt, kostsamt och ibland rentav till ekonomisk skada. Ändå drar jag fortfarande slutsatsen att det är bättre för Sverige att vara med än att stå utanför.

Till skillnad från moderaterna vill jag ha mer av EU, inte mindre. Moderaterna säger att de inte vill att EU ska lägga sig i allt. Men de menar egentligen att EU inte ska föra en politik som stärker rättigheterna för vanligt folk, för löntagare och konsumenter.

I dag styrs Europaparlamentet av högerpartierna med de svenska moderaterna i spetsen. Det har inneburit att arbetet för ett konkurrenskraftigt, mänskligt och rättvist Europa stannat av. I de allra flesta viktiga frågor har skillnaderna mellan oss och moderaterna varit mycket tydliga.

Låt mig ge några exempel på viktiga frågor som Europaparlamentet har röstat om: Medbestämmande för löntagare på arbetsplatserna. Förbud mot sexuella trakasserier och diskriminering av kvinnor i arbetslivet. Skuldavskrivningar för de fattigaste och minst utvecklade länderna. Förstärkningar av flyktingars rättssäkerhet.

I samtliga fall röstade vi socialdemokrater ja. Moderaterna tryckte i stället på nej-knapparna.

Det kommande valet står mellan vänster eller höger. Det handlar om att sätta människor före marknaden, att göra den gemensamma marknaden mer mänsklig.

Moderaterna vill överlåta fler beslut till marknadskrafterna. Jag vill någonting annat. Jag vill se till att fler människor får jobb, att handeln med kvinnor och barn stoppas och att miljöfrågorna åter blir något vi arbetar med tillsammans. Jag vill se till att hela Europa blir just den demokratiska och rättvisa plats som vi vill att den ska vara.

EU har en imponerande historia att bygga vidare på. Ekonomisk integration har använts för att främja fred och tillväxt. Men EU måste mer än någonsin leva upp till sitt globala ansvar. Vi måste visa att demokrati, mänskliga rättigheter och solidaritet inte är bara någonting som vi gillar att prata om - utan värderingar som styr vårt samarbete med resten av världen.

För bara några veckor sedan tog vi det historiska steget och välkomnade tio nya länder som medlemmar i den europeiska unionen. Genom nära ekonomiskt samarbete med varandra har vi chansen att göra slut på en tusenårig uppdelning av den europeiska kontinenten och skapa en stabil grund för varaktig fred, demokrati och utveckling i Europa.

Jag vill gå vidare med att fläta samman våra ekonomier och ta bort det som sätter käppar i hjulet för vår handel och våra investeringar. Men vi får inte heller glömma bort löntagarnas och konsumenternas intressen när vi skapar bättre konkurrensvillkor och förutsättningar för företagen i Europa.

Jag vill också att EU öppnar sig mer gentemot sina nya grannländer och resten av världen. I dag är EU alldeles för slutet. EU måste inse sin egen nytta av solidaritet med folk utanför sina gränser. Jag vill se ett samarbete med mjuka gränser, utan tullmurar, taggtråd och vakttorn. EU är världens största biståndsgivare, men långt ifrån världens bästa.

Min vision för Europas framtid är klar. Jag vill se ett öppnare, flexiblare och mänskligare Europa. Jag vill skapa ett öppet, fredligt och blomstrande samarbete som omfattar en miljard människor från Murmansk i norr till Marrakech i söder.

Jag vill ha mer av EU, inte mindre. Jag tror på politikens möjligheter att förändra världen. Men då måste det finnas gott om socialdemokrater där besluten tas. Just därför är din röst viktig i valet till Europaparlamentet den 13 juni!

LEIF PAGROTSKY

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons