Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behövs två för att dansa tango

Annons

Kommunalrådet Ulla Persson måste anses tillhöra det social-demokratiska partiets allra främsta företrädare. Som ledande politiker i en av landets störs-ta kommuner måste hennes åsikter anses representera partiet tämligen väl.

Just därför blir hennes reaktion på partiets ställningstagande inför den föreslagna miljö-skatten på flyget särskilt intressant. Hon är nämligen den första ledande socialdemokrat, mig veterligen, som utan förbehåll anklagar ett av stödpartierna för att på ett orimligt sätt påverka den förda politiken. "På gränsen till utpressning", låter kommunalrådet undslippa sig. Vi har väl alla andra förstått, att så är fallet, men socialdemokraternas ledning brukar ju alltid annars försvara alla sådana påtvingade och okloka beslut med att det helt och hållet är deras egen vilja, som fått råda.

Och hela skulden och ansvaret för detta otillbörliga beteende vill Ulla Persson lägga på miljöpartiet. Socialdemokraterna är bara oskyldiga offer för dessa demoniska krafter, tycks hon mena. Men snälla kommunal-rådet "it takes two to tango", brukar det heta. Hur kommer det sig att Göran Persson låtit sig påverkas så, att det är på gränsen till utpressning? Vad är det som sociademokraterna fått i gengäld för att acceptera att införa denna i grunden olyckliga skatt. Jo, naturligtvis ett stöd för att bevara sin maktposition. Första gången en ledande socialdemokrat erkänt att det är på detta vis man köper sig makt.

Utpressning och mutor är egentligen två sidor av samma mynt. Och typiskt nog krävs två parter, en bestickande och en mottagande i bägge överträdelserna. Göran Persson har bestuckit/mutat miljöpartiet med sitt stöd för flygets miljö-skatt och i gengäld har han fått miljöpartiets stöd för att sitta kvar vid makten.

Även om vi alla visste att det är så här det går till, var det intressant att få Ulla Perssons eget vittnesbörd om att spelet förs på denna usla nivå.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons