Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir mindre barngrupper

Annons

Kristdemokraterna Elisabet Fridén och Solveig Nygren påstår i ett debattinlägg den 29 juni att det inte blir några mindre barngrupper inom förskolan i Västerås. Påståendet är grundlöst.

De båda kristdemokraterna vet så väl att en förbättrad kvalitet i förskolan med bland annat mindre barngrupper är ett av våra prioriterade politiska mål för mandatperioden.

Den som följt barn- och ungdomsnämndens arbete vet också att ersättningarna till de många olika utförarna inom förskolan ökat successivt. Syftet med detta är givetvis att ge utförarna förutsättningar att öka kvaliteten i den egna verksamheten. Ett sådant kvalitetsmått är mindre barngrupper.

I våras fick den socialdemokratiska regeringen igenom ett riktat statsbidrag till förskolan. Ännu är det inte klart hur det nya statsbidraget ska fördelas, men vi räknar preliminärt med att det blir 14 nya miljoner år 2005 och att bidraget ökar med ytterligare 14 miljoner år 2006.

14 miljoner är mycket pengar. Men delar vi ut dem till samtliga cirka 120 kommunala och privata utförare blir det inte så stor effekt av de nya resurserna. 14 miljoner kronor räcker "bara" till cirka 40 nya medarbetare totalt för alla förskolor, cirka en tredjedels tjänst per förskola.

Men steg för steg ska det blir mindre barngrupper. Eftersom resurserna inte räcker till allt är det viktigt att se till behoven och var de nya resuserna kan göra mest nytta. Barn är olika med skilda förutsättningar och behöver därför olika resurser utifrån sina behov. En arbetsgrupp är också tillsatt för att utreda hur och var de nya resurserna kan användas på bästa sätt.

I Elisabet Fridéns och Solveig Nygren inlägg kan vi också se att kristdemokraterna fortsätter sin klappjakt på barn till arbetslösa och föräldralediga. I nuläget har dessa barn rätt att vara i förskolan upp till fem timmar per dag. På tok för mycket anser kristdemokraterna, som vill minska tiden med 40 procent till tre timmar per dag.

Vet kristdemokraterna dessutom var i Västerås som arbetslösheten är som högst? Jo, det är i områden där många har utländsk bakgrund och där det finns många ensamstående föräldrar. I dessa områden behöver många barn pedagogiskt stöd, inte minst för att de ska klara sin språkutveckling. Det är dessa barn som kristdemokraterna ska "straffa".

Kristdemokraterna säger även i sin artikel att dagbarnvårdarna snart är "utrotade". Påståendet saknar grund.

Kristdemokraterna vet så väl att familjedaghemmen är en egen verksamhet. Detta framgår av utbildningsplanen, anmälningsblanketten och andra material. Placeringsassistenterna ska även informera föräldrarna om att det finns dagbarnvårdare.

För många föräldrar är familjedaghemmen ett bra alternativ till den vanliga förskolan. Vår avsikt är att de kommunala familjedaghemmen ska vara kvar.

Det är dock föräldrarnas efterfrågan och val av familjedaghem som tillsammans med tillgången på dagbarnvårdare avgör familjedaghemmens framtid. I nuläget föredrar det övervägande flertalet föräldrar att placera sina barn i kommunala eller privata förskolor. Samtidigt är det tyvärr svårt att rekrytera dagbarnvårdare.

BRITT SANDSTRÖM

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons