Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir nog som på Venus

Annons

Planeten Venus.

REPLIK. Den stora bilden är inte människan, Malena Ernman! Den stora bilden är i stället och egentligen följande:

Så länge jorden har funnits, och då menas i ett skick, där förutsättningar för levande varelser finns, har det funnits klimatförändringar. De styrs av processer som är helt likgiltiga för den eventuella påverkan människor eller andra levande varelser kan ha, och har haft över tid. Exempelvis solens instrålning av UV- infra- och gammastrålning från rymden, jordaxelns lutning, vulkanutbrott och andra processer som knappast har med någon mänsklig aktivitet att göra.

Forskning visar att jorden har genomgått ett antal cykler av klimatbävningar, långt hemskare än de som vi under vår relativt korta tillvaro här på klotet har fått uppleva, och detta utan några mänskliga utsläpp av vad slag det vara må. Vår systerplanet Venus, har en gång haft samma förutsättningar som jorden. Den har dock ytterligare problemet ligga betydligt närmare solen och därmed ha en långt kraftigare instrålning av alla de slag, samt partikelstrålning av hög energi.

Utan närvaro av människor, eller andra "tärande och förstörande" liv, har Venus ändå byggt upp en koldioxidhalt av monumentala mått och fått en skenande växthuseffekt, med temperaturer som omöjliggör allt tänkbart liv. Jorden kommer sannolikt att gå samma väg, med eller utan oss människor...

En helt annan sak är att vi skräpar ned och fördärvar tillvaron för oss själva och andra varelser. Men det är i sammanhanget mer ett kosmetiskt och humanitärt samlevnadsproblem!

Den stora bilden är inte människans självupplevda märkvärdighet som frälsare eller förstörare av klotet och dess förutsättningar. Därför ska vi vara ödmjuka inför naturen som de värnlösa varelser vi är, men absolut inte slarva med de knappa resurser som vi har fått till vårt förfogande...

Karl-Erik Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons