Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det civila samhället har en viktig roll att spela

Annons

Mats Ericson påstår i sin intervju i VLT den 11 oktober att de ideella organisationernas insats för personer som är hemlösa och är fast i ett missbruk är kontraproduktiva och gör att de sitter än mer fast i sitt missbruk. Som aktiva inom Broderskapsrörelsen-Kristna socialdemokrater och SSU anser vi att detta är en besynnerlig inställning och mycket långt från verkligheten. Inte bara i Västerås utan runt om i vårt land engagerar sig ideella organisationer på olika nivåer för att bidra till att hjälpa och skapa en trygg tillvaro för de grupper som lever i ett utanförskap.

Mats Ericsons idéer andas förakt mot människor och organisationer som vill göra en insats för att förbättra samhället. Vi menar att det alltid är kommunen som har det övergripande ansvaret för att skapa trygghet för sina medborgare, men att det civila samhället har en viktig roll att spela. Som aktiva kristna socialdemokrater och SSU:are, tillika skattebetalare, vill vi veta att den offentligt finansierade verksamheten ger bästa möjliga resultat.

Om människor eller organisationer på professionell bas kan erbjuda en kompletterande effektiv verksamhet inom det sociala området och har ett högt förtroende bland dem som de arbetar med, och dessutom kan erbjuda dem ett helt nytt socialt nätverk, ter det sig mycket märkligt för oss som kristna socialdemokrater och SSU:are att socialnämndens ordförande Mats Ericson från vänsterpartiet intar en sådan frånvänd och fientlig inställning till den verksamheten. I vårt tycke verkar vänsterpartiets Mats Ericsons inställning mer baserad på ett eget ideologisk ställningstagande och en mekanisk syn på människan, än på konkreta fakta och hänsyn till dem som lever i ett utanförskap.

Vi är för en mångfald i den offentligt finansierade verksamheten. Där olika delar och inriktningar kan komplettera varandra. Vi vill veta att våra skattepengar nyttjas på bästa sätt och att de som lever i ett utanförskap kan få del av hela kedjan, allt från mänsklig värme till ett helt nytt liv fritt från droger och missbruk. Här behövs alla krafter som finns för att skapa en trygghet för alla. Ett samhälle utan ideella organisationer blir ett hårdare och fattigare samhälle - är det så Mats Ericson vill ha det?

Samuel Stengård

Ordförande för Broderskapsdistriktet iVästmanland

Anders Fröjdö

Ordförande för Broderskapsgruppen i Västerås

Isabelle Sannestedt

Ordförande för SSU Västmanland

Aram Oraei

Ordförande för SSU Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons