Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det gäller att gå ut gymnasiet

Annons

När studenterna sjöng om den ljusnande framtid hade de rätt i en sak – den som pluggar klart och får en gymnasieexamen har en fördel på arbets- marknaden. Gymnasiekompetens har mer eller mindre blivit ett krav för att få ett jobb och ett måste för att kunna studera vidare.

Vi på Arbetsförmedlingen kan se att den som saknar en gymnasieutbildning har betydligt svårare att få ett arbete. Närmare nio procent av de inskrivna arbetslösa som har gått ut gymnasiet lämnar arbetsförmedlingen och får jobb varje månad, men bara fem procent av dem som är utan gymnasieutbildning.

Den som har en kortare utbildning riskerar i större utsträckning att vara arbetslös under längre tider, vilket ytterligare minskar möjligheterna på arbetsmarknaden.

I Västmanlands län hade, i maj månad, 4 000 personer av samtliga inskrivna arbetslösa, 16-64 år, högst förgymnasial utbildning. Detta motsvarar 35 procent av samtliga inskrivna.

Motsvarande siffra för riket var 31 procent. Och vi ser ett stort utbildnings-behov hos många av dem som redan är inskrivna.

Arbetsförmedlingen har ett viktigt uppdrag: att matcha arbetssökande till de lediga jobb som finns. Ett uppdrag som blir svårare när gapet ökar mellan den kompetens som arbetsgivarna frågar efter och den kompetens som arbetssökande har.

Vi jobbar varje dag för att överbrygga det här gapet. Det handlar om att rusta och förstärka de sökandes kompetens, men också att ge stöd till arbetsgivare som vågar satsa på dem som kanske gått utan arbete en längre tid.

Arbetsförmedlingen kan bidra med mycket, men vi kan inte ge gymnasiekompetens.

Det vi kan göra är att motivera dem som saknar eller har ofullständiga slutbetyg från grundskolan eller gymnasiet att ta upp sina studier. Ett exempel är Folkhögskolesatsningen, ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och landets folkhögskolor, där arbetssökande får gå en studieförberedande kurs på tre månader. Fyra av tio deltagare har sedan valt att studera vidare inom reguljär utbildning.

Arbetsförmedlingens senaste prognos för 2014-2015, visar att det ljusnar på arbetsmarknaden och sysselsättningen bedöms öka. Men de flesta nya jobb kräver gymnasiekompetens.

Att plugga klart är det i särklass viktigaste rådet till den som är på väg att ta klivet ut på arbetsmarknaden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons