Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

¿Det klämdaSverige¿ börlönas bättre

Annons

Det är inte svårt att i Sverige hitta människor med arbete, bostad och ett på många sätt bra liv som ändå känner av stress och små marginaler. Lönen må vara hygglig, men högen av räkningar tar aldrig slut.

Ett land som drivit in världens högsta skatter har lagt en mycket stor börda på heltidsarbetande medelinkomsttagare. Många känner sig också tidsmässigt klämda mellan chefen, förskolan och sopsorteringen, inte minst kvinnor.

Medelinkomsttagare tillhör i väldigt hög grad -det klämda Sverige-.

Människor som arbetar heltid men som ändå inte har en chans att skaffa sig någon förmögenhet utgör en medelklass i Sverige. Med den definitionen ingår stora delar av LO-kollektivet i gruppen.

Medelklassen i ett land är ofta bärare av värderingar som är ett kitt i samhället som handlar om att göra rätt för sig, förkovra sig och att ta personligt ansvar. Det är alla dessa människor som efter långa arbetsdagar som polis, småföretagare, sjuksköterska, hantverkare, metallarbetare eller ingenjör ställer upp som klassförälder. Som hämtar barnen med andan i halsen på fritids. Som fyller bilen med barn och grannbarn som ska till ridhus och hockeyträning.

Hur det går för medelklassen har ofta varit avgörande för hur det går för ett land.

För att klara Sveriges välfärd i framtiden är en av de viktigaste förutsättningarna att vi har en växande medelklass som känner att det lönar sig att utbilda sig, att arbeta och att anstränga sig.

Om medelklassen slutar anstränga sig kommer priset att få betalas av många, inte minst de människor som är mest beroende av välfärdssystemen. Om -det klämda Sverige- tappar sugen, är -det glömda Sverige- den stora förloraren.

Den svenska medelklassen är hårt beskattad. Att påverka sin egen standard genom hårt arbete är svårt i Sverige. Om man lyckats bygga upp ett eget kapital beror det mest på en slump, som att man köpt bostad vid rätt tillfälle, ärvt pengar eller vunnit på lotteri.

Livslönen för dem som väljer att utbilda sig borde vara hög re än för den som inte utbildar sig. Detta är särskilt viktigt för många kvinnliga akademiker för vilka utbildning i dag är en förlustaffär.

När bitarna i livspusslet inte passar ihop och ekorrhjulet snurrar allt snabbare saknas de där pengarna som rikare människor använder för att köpa sig ur problemen. Liksom den där makten som människor högre upp på samhällsstegen ofta har att kunna ändra på de yttre omständigheterna.

Medelklassens människor tvivlar ofta på att välfärdssystemen kommer att finnas där för dem när de verkligen behövs. När gamla mamma blir för skröplig blir det bara ännu en punkt på den egna att-göra-listan.

Att skapa bättre villkor för den som anstränger sig och tar ansvar är därför en av folkpartiets viktigaste framtidsfrågor. Skatte- och försäkringssystem måste förändras så att det lönar sig mer att arbeta och utbilda sig.

Vi måste säkra att alla i medelklassen också uppfattar att man omfattas av välfärden genom stabila och hållbara socialförsäkringar. Vi ska förbättra förutsättningarna att göra klassresor.

Fler människor ska se att det finns möjligheter att förändra sin tillvaro genom utbildning och arbete. Vardagslivet måste gå ihop för familjer där föräldrarna heltidsarbetar. Bra barnomsorg, flexibel arbetstid och möjlighet att köpa tjänster är några vägar för att öka människors makt över sin vardag.

Man måste få lön för mödan. Vare sig det handlar om mer pengar i lönekuvertet eller mer tid. För utan medelklassen stannar Sverige.

@Byline - endast namn:Agneta Berliner

Karin Pilsäter

Johan Pehrson

(fp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons