Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kommer surt efter

Annons

Vi har provat det förr. Och det gick inte. Följderna blev bara ännu värre. Det är också vad som väntar västmanlänningarna denna gång.

Den nya borgerliga landstingsmajoriteten, sexpartikoalitionen, höjer nu landstingsskatten med 52 öre. Samtidigt säger man att det inte blir någon mer sjukvård för pengarna. Utan mindre. Skatten ska återställas under mandatperioden till nuvarande nivå.

Majoriteten sänder dubbla budskap till verksamheten: "Här får ni mer pengar, varsågod - men samtidigt ska ni spara så det blir mer över." Det går inte. Vi vet. Vi har varit där. Senast 2001 då landstingsskatten höjdes med 50 öre. Det ledde till en skenande kostnadsutveckling. Först året därpå när landstingsfullmäktige tog beslut om att koncentrera akut- och länssjukvården kom vändningen.

De senaste två åren har landstiget fått överskott och det ser ut att bli det även detta år. Nu vill den nya landstingsmajoriteten gå tillbaka till en modell som vi redan vet inte fungerar.

Vi socialdemokrater anser att de nödvändiga åtgärder, som ändå måste göras, ska göras nu. Förlorar man 13 600 invånare över en natt måste man rätta mun efter matsäcken, och det gäller även länssjukvården. Västmanland är ett litet landsting som nu blir ännu mindre, när Heby flyttar. Ett litet landsting måste hela tiden ta ställning till: Vad ska vi sköta och vad är vi för små för? Vad ska vi överlåta åt andra, eller göra tillsammans med andra?

Att höja landstingsskatten slår hårdast mot de som redan har det svårt, låginkomsttagarna. Det är ett hårt slag mot de kommuner i länet som redan har hög skatt och kämpar med att få ner den. Och det är knappast något som gynnar tillväxten i länet - och därmed skattekraften.

Sjukvården innehåller många starka intressen: starka yrkeskårer, stora ekonomisk intressen och alla patienters intressen. Det sjukvården mår bäst av är långsiktiga och tydliga lösningar, breda uppgörelser i landstingsfullmäktige som den vi hade 2003 om den nya sjukvårdsstrukturen.

Därför är det sorgligt att den nya majoriteten inte har visat något som helst intresse för en sådan samförståndslösning, denna gång, när Landstinget Västmanland står inför en av de svåraste utmaningarna i modern tid - Hebys länsbyte.

Denise Bergström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons