Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det luktar förakt, Olle Wärmlöf!

Annons

I en debattartikel den 22 november spyr Olle Wärmlöf sin galla över de så kallade plusjobben och visar därmed sitt förakt för arbeten som utförs inom vård och omsorg i offentlig regi. Plusjobben är del i ett stort jobbpaket som regeringen beslutat om för att ge många långtidsarbetslösa arbete inom den offentliga sektorn, alltså bland annat vård och omsorg om barn, sjuka och äldre.

Men Olle Wärmlöf gör sig lustig över dessa jobb och begränsar dem till att det gäller att hänga upp gardiner hos pensionärer. Vad är det för fel på det förresten? Många äldre har svårigheter att på egen hand ordna dessa småsysslor i sitt hem. Dessutom är fallolyckor bland äldre i hemmet alldeles för vanliga.

Men det handlar självklart inte bara om gardinupphängning. Det trodde jag väl inte ens att det skulle behöva påpekas. Vi har alldeles för många som går utan arbete i Sverige. Jag och Olle Wärmlöf kan tvista om hur många det är. Olle Wärmlöf säger en miljon och räknar därmed in dem som studerar, förtidspensionärer, föräldralediga och så vidare. Allt för att svartmåla.

Men visst, vi är överens du och jag om att det är för många. Men, vi är inte alls på samma våglängd när det gäller att hitta några lösningar på problemet. Wärmlöfs universalmedicin är nu liksom alltid att sänka beskattningen av företagen.

Nu tror han sig var fiffig och har hittat finansieringen av plusjobben. Det är pengar som företagen betalat in på grund av att företagens periodiseringsfonder ska räntebeläggas. Om företagen gör omdisponeringar av vinstpengar är det väl för att det gynnar dem skattemässigt, eller? Varför skulle just dessa pengar betala plusjobben? Är inte detta onödigt långsökt? Jag hänger i alla fall inte med i svängarna.

Vi socialdemokrater anser att allt är bättre än att människor går öppet arbetslösa. Om vi kan höja kvalitén inom kommuner och landsting och samtidigt ge människor arbete som varit arbetslösa en längre tid, gör vi det. Vi skiljer inte, som du gör, på jobb och jobb. Den budget som riksdagen beslutar om denna vecka innehåller faktiskt en miljard i skattelättnader för företagen. Men vi kan nog aldrig sänka skatten så mycket att Olle Wärmlöf och dem han säger sig företräda, ska vara nöjda.

Paavo Vallius

riksdagsledamot (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons