Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det sjuka sjukskrivningssystemet

Annons

Om någon tror att det är husläkaren som avgör om du är sjuk eller ej, så har du helt fel! Enligt en talesman för läkarkåren är det patienten själv som avgör detta. Läkarenskriver bara ut ett sjukintyg men tar inte ansvaret för intygets innehåll, det vill säga hur sjuk och arbetsför du i grund och botten är.

Det är Försäkringskassans ut-sedda försäkringsläkare, som avgör din arbetsförmåga - en läkare som du aldrig träffat, aldrig får träffa eller knappt vet namnet på. Det är han som bestämmer hur sjukintyget ska tolkas och hur arbetsför du egentligen är. Ofta genom en hemligstämplad procedur som kan liknas med rysk roulett. Har du tur, blir du och läkarintyget godkänt, har du otur kan du hamna i en ekonomisk och långdragen karusell, där du får bevittna många känslokalla byråkrater. Har du ett arbete, ja, då kan du försöka gå tillbaka till arbetet och göra det bästa av det - om det går. Är du arbetslös, ja då kommer du snabbt att vakna upp till den orättvisa verkligheten.

Nu vill plötsligt varken A-kassan, Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan veta av dig. På Arbetsförmedlingen säger man; "Du är ju sjukskriven! Alltså står du inte till arbetsmarknadens förfogande."

Nu börjar karusellen mellan tre stelbenta instanser - nej fyra, om man också har en arbetsgivare eller är i en arbetsmarknadsåtgärd - som ska känna och ta ansvar, där samtliga helst skulle vilja slippa belastas av den sjukes bekymmer och kostnader. Nu börjar blanketthysteriet - helst i original och i flera exemplar - och en evig väntan på byråkratins labyrinter. Nu börjar en lång, lång väntan på läkarremissbesök, överprövningsbeslut, a-kassebeslut, arbetsförmedlingsgodkännande och gud vet allt. Under tiden tömmer den sjuke sina ekonomiska besparingar, lånar av sina vänner och släktingar för att över huvud taget överleva, alltmedan byråkraterna långsamt mal, och bollar blanketterna mellan sig för att avgöra om patienten är helt eller delvis sjuk eller står till arbetsmarknadens förfogande.

När en svensk går till läkaren och blir sjukskriven, så förutsätter de flesta av oss, att läkarens sjukintyg gäller. Men så är det inte längre. När jag frågar varför får jag till svar, att hela sjukvårdssystemet skulle braka ihop om man inte har en försäkringsläkare som bedömer de av husläkarna utskrivna sjukintygen!

Vad har hänt med det svenska sjukskrivningssystemet? Varför litar man i Norge på sina läkare men inte i Sverige? Gör de svenska läkarna det för lätt för sig för att slippa tampas med patienten? Och varför är Försäkringskassans avgörande sjukintygssystem så hemligt att ingen får insyn i dess hantering? Om sjukskrivningssystemet sätter sjuka människor i omänskligt tuffa situationer, varför ändrar ingen på systemet? Om Försäkringskassan anser att det bara är de som tar ansvar för systemet, varför ifrågasätter man då inte läkarna och deras sätt att alltför lätt sjukskriva sina patienter?

Är det mänskligt att låta en individ vänta i över ett halvår upp till ett år innan han får besked om han är sjukskriven eller arbetsför och inte får några pengar under tiden? Varför tar inte Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen tillsammans ett helhetsgrepp och ansvar för en arbetslös sjuk person, som i sin utsatthet är så nedbruten att han inte orkar ta fighten mot byråkraterna?

Det är något sjukt i svenska sjukskrivningssystemet! Och som socialdemokrat skäms jag över detta!

Solveig Ingemarsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons