Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dialog om det lokala näringslivsklimatet

Annons

Det är utmärkt att Företagarna i Västmanland och Västerås genom sina respektive ordföranden Anita Wahlberg och Torbjörn Larsson ser positivt på min invit till en dialog om det lokala näringslivsklimatet i Västerås.

Vi behöver fler företag och fler jobb i Västerås. Därför vill jag medverka till att kommunen aktivt håller goda kontakter med, lyssnar till och hjälper "våra" företag.

Mycket - ja, kanske det allra mesta - av företagandets villkor bestäms på det nationella planet där vi i kommunerna har små möjligheter att agera.

Men det finns också en hel som vi kan göra lokalt. God utbildning, vård och omsorg, ett rikt kulturliv och fungerande kommunikationer är viktiga för företagen. Västerås har även landets tredje lägsta taxor och avgifter för värme, vatten och renhållning.

Redan nu gör vi också många insatser direkt riktade mot företagen och för att stimulera företagandet. Näringslivsbolaget Evab, Nära 2000, samarbetet med Citysamverkan, Teknikbyn, satsningen på Mälardalens högskola, satsningen på turism och marknadsföring är bara några exempel.

Samtidigt är jag säker på att vi i kommunen kan göra det vi gör ännu bättre och att vi även skulle kunna göra ännu mer. För att skapa kontakt samt se och lära mera har jag därför själv besökt och haft kontakt med många företag, branscher och näringslivsorganisationer.

Anita Wahlberg och Torbjörn Larsson pekar i sin svarsartikel på flera områden där det finns behov av att diskutera mer. Bland annat uppmärksammar de yrkesutbildningens betydelse och företagshälsan. Kommunikationerna med fokus på E 18-frågan är en fråga som jag själv kan föra till.

Utifrån Företagarnas positiva respons kommer jag nu att bjuda in näringslivets lokala organisationer till en fördjupad dialog om det lokala näringslivsklimatet. Mitt mål är att det ska vara enkelt, stimulerande, roligt och lönsamt att vara företagare i Västerås.

Anita Wahlbergs och Torbjörn Larssons positiva gensvar till min invit om att utveckla dialogen mellan näringslivets organisationer och kommunen skiljer sig på ett välgörande sätt från genmälet från moderaterna Elisabeth Unell och Stefan Lindh.

Moderaternas inlägg var helt förutsägbart och fullt med vanliga moderata formuleringar. När jag bjuder in till dialog om att förbättra det lokala näringslivsklimatet - ja, då svarar moderaterna med det sedvanliga partipolitiska käbblet.

Enligt moderaterna är det mesta fel, ingenting är bra. De senaste årens höga tillväxt - bäst i Europa - är bluff och båg. Det är bara en moderatledd regering som kan vända på det hela.

Om olyckan skulle vara framme och det blir en moderatledd regeringen hoppas jag innerligt att det inte blir som förra gången moderaterna ledde regeringen.

Jag minns resultatet så väl - att bruttonationalprodukten minskade i stället för att öka, att räntan nådde astronomiska 500 procent, att det blev kaos i statens finanser och att näringslivet till slut vägrade köpa de statsobligationer som den moderatledda regeringen gav ut.

Resultatet av den moderatledda regeringens politik blev minskat antal företag, negativ tillväxt, ett rekordstort antal företagskonkurser, det största raset

i sysselsättningen sedan 1930-talet och en allmän samhällsekonomisk kris som det tog resten av 1990-talet att få bukt med.

Ulla Persson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons