Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Digital-tv blir dyrt

Annons

Övergången till digital-tv är inte lyckad överallt. Det är för dåliga mottagningsförhållanden. Några kvarter inne i centrum av Västerås är helt omöjliga. Det hjälper inte med stora antenner. Signalstyrkan blir inte tillräcklig för boxen. Fastigheter som ligger i tv-skugga kan inte ta emot digitala signaler.

Vid Hjälmaren är det otroligt dåliga mottagningsförhållanden oavsett om signalen kommer från Örebro, Västerås, Motala eller Norrköping. Dåvarande Televerket var ute och mätte för många år sedan utan att åtgärda problemet. Teknikerna bekräftade bara vad de boende redan visste. Signalstyrkan räcker inte till dålig analog bild, och digital mottagning är utesluten. Försäljare av tv-antenner talar om jätteproblem för att få digital-tv att fungera. Reklamen från Boxer säger att det är bara att ansluta och köra!

Teracom måste bygga fler slavsändare om mottagningskvaliteten ska bli acceptabel för digitalbaserad televisionssändning. Svaga analoga signaler går oftast att använda - bilden blir grynig - men den svaga signalen för den digitala bilden skapar massor av små fyrkantiga bitar över tv-skärmen och kvaliteten är helt oacceptabel.

Det högsta priset för införandet av digital-tv betalar konsumenten. Den lägre kostnad som produktionsföretagen får genom övergången till digitalteknik äts upp av kundens merkostnad.

Priser för första apparaten:

Tv-box (utan kort):900 kr

Ny antenn:1 300 kr

Antennförstärkare:900 kr

Installationskostnad:2 500 kr

Summa:5 600 kr

Priser per tillkommande apparat:

Tv-box: 900 kr

Antennkabel och anslutnings-detaljer:500 kr

Installations-kostnad:400 kr

Summa:1 800 kr

Detta innebär att den "dolda" kostnaden blir för två miljoner familjer med eget antennsystem och med två tv-apparater som kräver en box vardera 7 400 kronor vilket ger en kostnad av 14,8 miljarder kronor. Denna enorma investering för digital-tv redovisades inte i riksdagens arbete!

Svaga mottagningsförhållanden är ett problem som politikerna inte beaktade när de beslutade att satsa på en övergång från analog till digital-tv.

Tyvärr är det de svaga grupperna i samhället som drabbas av politikernas oövertänkta system. De gjorde inte den sanningsenliga kalkylen när de tog beslutet att satsa på digital-tv. Dessutom visar det svaga intresset för Boxer att något är fel i politikernas uppläggning. I dagsläget har bara 450 000 kunder valt den digitala tekniken.

Teracoms avtal med staten innebär att skattebetalarna via budgeten får betala för den mycket omfattande utbyggnaden av slavsändare. Investeringen beräknas bli minst 100 miljoner kronor. Återigen har politikerna misslyckats!

Ingemar Andréason

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons