Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dimridåer från Hjörne

Annons

Nu har Mannheimers advokatbyrå, som är byrå för såväl Stampen som Mediaintressenter sänt ut sin advokat Tom Hård för att lägga ut ett dimmoln över det faktum att Tomas Brunegård stängde dörren för pressen. Hur kan VLT nu värja sig mot sin nye majoritetsägares maktangrepp? I ett stort cirkulationsbrev till olika opinionsbildare - anfall är bästa försvar? - förfasar sig Tom Hård över att bland andra jag bidrog till en anständig öppenhet om hur medieföretag som Stampen och VLT försöker dölja ett börsnoterat bolags affärer.

Tom Hård gråter krokodiltårar för att före detta aktieägare i VLT inte fick nöjet att bevittna hur två släktingar Pers på ett förorättande sätt kastades ut ur den nio man stora styrelsen för att dessa två inte tycker som det Hjörne-ledda budkonsortiet.

Denna infamt regisserade stämmoföreställning skulle hållas hemlig genom ett utpressningsnummer där före detta delägares närvaro krävdes för att media skulle få närvara. Detta upplägg bekräftades vid stämman av Brunegård. Brunegård är vd för Stampen och vice ordförande för Tidningsutgivarna (TU). Hans beslut att jämställa TU-företagens journalister med den del av släkten Pers som sålt sina VLT-aktier till Stampen är i ett TU-perspektiv mer än skandalöst.

Ordföranden för stämman tolkar lagen så att enighet skall råda om tillträdesomfattningen till stämman, därför kunde Brunegård stänga stämman för journalister.

Det är självklart för mig som verkat i medieföretagsmiljö i snart 40 år att bidra till att seriös journalistik kan genomföras. Det råder inte yppandeförbud efter stämmor. Tom Hårds cirkuläradvokater tyder på allvarliga kompetensbrister. Inte minst Pressens Tidning har belyst styrkan i den kritik som riktas mot Peter Hjörnes budbolag och dess rådgivare. Det är beklämmande att se hur lite förståelse Mannheimer och Tom Hård har för företag som har att verka i ett komplext system där grundlag (TF) och enkel bolagslag skall tillämpas.

Jag betackar mig för Tom Hårds etiska utvärdering av min öppenhetsfilosofi. Den turbulens som kan konstateras kring VLT-affären kastar i stället ett etikens sökarljus över Mannheimers roll i att varumärket VLT tvingas ta emot hårdhänta törnar såväl ifrån mediesamhälle som från dem som vårdar sig om en god marknadsekonomi.

Stig Fredriksson

koncernchef Herenco AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons