Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Din hälsa - vårt mål

Annons

Vid moderaternas - Kristina Axén-Olins och Kerstin Dellhams - studiebesök på barn- och ungdomspsykiatrin i Västerås fick vi intressanta redogörelser för de olika verksamheterna, både positiva och negativa. Tabeller, statistik och siffror i all ära. Men dessa stämmer inte alltid överens med den verklighet, som patienten bifinner sig i vad gäller tillgänglighet, bemötande och trygghet i vården. Vårt största intresse var att få höra hur personalen upplever psykvården.

Otaliga insändare och personliga kontakter med tydliga signaler om rop på hjälp pekar på att det är något som brister. Förmodligen ligger det på många olika plan, inte bara pengar. Ingen kan blunda för att den urusla ekonomin och den stora strukturförändringen inom sjukvården har krävt sitt pris, även för psykiatrin.

Nu är det dags att sätta sig ner och tänka igenom vad som behöver ändras och förbättras för den enskilde patienten. Glenn Andersson (s) och Monika Wilander (v) nämner i sitt debattinlägg, som exempel på sådan åtgärd, den nationella vårdgarantin, som ska införas den 1 november i år. Den löser i sig inga patientproblem, om den inte fungerar fullt ut.

Som hjälpåtgärder för att få den att fungera föreslår socialdemokraterna och vänsterpartiet som exempel hälso- och sjukvårdsupplysning dygnet runt och möjlighet att e-posta till familjeläkare med mera. Det räcker inte. Det lockar inte till sig vare sig mer personal, som behövs för att hinna med vad man vill och ska göra eller förbättrar den välbehövliga samverkan med andra vårdgivare, kommuner och anhöriga. Skulle det vara så enkelt, då hade problemen redan varit lösta.

Det finns mycket, mycket som behöver göras, för att den som behöver hjälp vid psykisk sjukdom ska känna tillit till vården.

Moderaterna tillsammans med den övriga oppositionen c, fp, kd och mp kommer tillsammans att lägga ner mycket arbeta på att säkerställa tryggheten och tilliten till psykvården för såväl barn, ungdomar som vuxna. Vi återkommer med besked om våra planer.

Till sist, vad skattesänkningar eller inte har med moderaternas besök att göra är för mig obegripligt. De senaste åren har skattesänkningar över huvudtaget inte diskuterats i Landstinget Västmanland. I takt med att Glenn Andersson (s) och Monika Wilander (v) med sin vänsterpolitik har raserat landstingets ekonomi finns absolut inget utrymme för välbehövliga skattesänkningar för västmanlänningarna

Kerstin Dellham

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons