Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskriminering av äldre på partiernas vallistor

Annons

Under senare år har många utredningar visat att det sker en åldersdiskriminering i Sverige. Människor över 50 år, som vill och kan arbeta, har stora svårigheter att vid arbetslöshet få ett nytt jobb - även om de har tillräcklig kompetens och stor livserfarenhet. De företag som har satsat på 50+ har i intervjuer och artiklar framhållit vilken nytta deras företag haft av sin rekrytering.

Vi får genom tv och radio och tidningar nästan dagligen uppgifter om hur äldre människor kränks genom bristfällig tillsyn. I motsats till givna löften minskar antalet servicebostäder och i flera fall där kommuner åläggs att skaffa bostäder till behövande verkställs inte detta.

Ett annat område där äldre i princip ställs utanför är partiernas vallistor. Åldersklyftan mellan väljare och valda i riksdagen kommer att bestå efter valet. Skulle mandatfördelningen efter höstens val sluta som 2002 års val kommer åtta (8) av riksdagens 349 ledamöter att vara 65 år eller äldre, vilket framgår av en utredning som Sveriges pensionärsförbund (SPF) har gjort.Fördelningen mellan partierna skulle bli följande (65+ inom parentes):

*Kd 33 (3)

*Fp 48 (2)

*S 144 (1)

*M 55 (1)

*Mp 17 (1)

*C 22 (0)

*V 30 (0)

Siffrorna visar i första hand att de stora partierna sviker de äldre. Partierna framhåller nu i valtider varje dag att de skall satsa på vård och omsorg av de äldre. Men partierna tycker tydligen inte att de äldres åsikter, erfarenhet och kunnande kan vara till nytta i riksdagsarbetet.

Att vid nomineringarna unga, kvinnor och människor med utländsk bakgrund får större inflytande tycker jag är utmärkt. I SVT har man gjort undersökningar och ofta brännmärkt de partier som inte har tagit tillräckligt hänsyn. När de gäller de äldre, som genom idogt arbete varit med och byggt upp vårt samhälle, har jag inte uppmärksammat SVT:s insatser.

Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) är 24,2 procent av väljarna 65 år eller äldre. Åtta av 349 ledamöter blir 2,3 procent. Tre av de åtta kandidaterna är kvinnor. De skulle därmed utgöra 0,8 procent av riksdagens ledamöter. I höstens val är 929 690 väljare kvinnor fyllda 65 år och äldre. De utgör nästan 14 procent av väljarna.

Pensionärspartiet SPI är inget alternativ i höstens val, då de inte tar någon ideologisk ställning till vilket samhälle de vill bygga. Att vara både borgerlig och socialistisk eller ingetdera är en omöjlighet. Det fick dåvarande kds (numera kd) erfara.

Personval är ett sätt att påverka. Partierna har dock nogsamt undvikit att ange kandidaternas ålder.

Yngve Lindgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons