Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diskutera framtiden avtal

Annons

Fackförbundet Seko har i dagarna gett sig ut med en annonskampanj och skrivit debattartiklar i vilka de hävdar att tre ska dela två personers lön. Det visar tyvärr att de helt har missförstått oss arbetsgivare.

Sverige befinner sig i en globaliserad värld med många möjligheter. I denna nya värld är det den snabbast växande tjänstesektorn som skapar sysselsättning. Det är bland tjänstesektorn som nya marknader växer fram. Tjänster människor emellan präglar varje del av vår vardag, arbetsmarknad och modell för företagande. Det ställer nya krav på hur regelverk, lagstiftning och skattesystem utformas.

För många nya företag inom tjänstesektorn fungerar de kollektivavtal som kan "erbjudas" mycket dåligt. Det finns idag, tyvärr, alltför många exempel där fackliga organisationer med tvång ser till att skaffa sig kollektivavtal. Detta kan ju i längden inte vara en bra affärsidé.

Vi tror på vår kollektivavtalsmodell men kollektivavtalen måste anpassas till dagens verklighet - måste passa medarbetare och företag i dagens tjänsteföretag.

Vi har några enkla utgångspunkter:

* De ekonomiska förutsättningarna mellan företag är olika. Lönebildningen måste därför hanteras på företagsnivå. Lönesättningen ska vara individuell.

* Det ska vara rättvisa löner. Lönen ska därför sättas utifrån individens kvaliteter.

* Vi måste få in de som står utanför i arbete. För hög höga ingångslöner blir ett effektivt hinder för jobb.

Alla vet mycket väl att väldigt få "fastnar" på ingångslönen.

Tiden rinner ut för dem som tror att svensk arbetsmarknad styrs av centrala förhandlingar vart tredje år. Årets avtalsrörelse kan bli de gamla kollektivavtalens sista strid. Med ett antal fackliga organisationer har vi påbörjat diskussioner om kollektivavtalen i framtiden. Seko är välkomna att delta.

Jonas Milton

vd för Almega, tjänsteföretagens arbetsgivarorganisation

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons