Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Distriktsläkare: Politikerna envisas med att införa Cosmic

Annons
Journalsystem. Att Cosmic inte uppfyller dagens lagkrav verkar inte bekymra politikerna.foto:scanpix

På Island ställs politiker inför rätta på grund av inkompetens. Enligt Dagens Nyheter är detta inte möjligt i Sverige då det troligen skulle överbelasta rättssystemet.

Politikerna i Landstinget Västmanland har nyligen ombestämt sig för femte gången och går emot sina tjänstemän och en samlad primärvård genom beslutet att familjeläkarna ska byta journalsystem till Cosmic. Införandet ska ske under 2013 och 2014 vilket då kommer att ge västmanlänningarna en sämre vård.

Västmanlands politiker tror att man ska lyckas med införandet minst lika bra som det landsting som hade minst problem. Lite magstarkt att man utgår från detta när Västmanland har varit bland landets sämsta senaste år när det gäller att klara vårdgaranti med mera.

Man har lagt ner hundratals miljoner kronor i Cosmic i hopp om att få en bättre sjukvård, men än så länge går man bara sämre ekonomiskt och sjukvårdskvaliteten är det ingen som vet något säkert om.

Att Cosmic icke uppfyller dagens lagkrav verkar heller inte bekymra politikerna. De vill ändå att primärvården ska in. För patient-säkerheten säger de. För kraven om ”en patient – en journal”. För de ekonomiska vinsterna. För att styra och leda vården.

Det vore bra om vården blev säkrare. Tyvärr hinner man inte ta hand om lika många patienter när man byter datajournal. Det kan bli lite jobbigt när tiotusentals patientbesök inte kan utföras, men om övriga besök blev så mycket bättre så är det kanske värt det.

Nu har dock ingen klarat av att visa att Cosmic gör vården säkrare och man har haft ett antal fall där det varit tvärtom. Cosmic är troligen det system som oftast fått kritik från Datainspektionen och andra myndigheter. Man kan lika gärna säga att bytet till ett gemensamt journalsystem är det som hotar patientsäkerheten, vilket man anser i Skåne och Västra Götaland.

Tanken om ”en patient – en journal” härstammar från en före detta socialminister, som när jag pratade med henne för några år sedan bekräftade att man med ”en journal” aldrig menade samma journalsystem. Social-departementet har oberoende av politisk färg drivit tanken att information ska kunna delas mellan vårdgivare när patienten så medger. Man vill att landstingen snarast går med i dessa nationella projekt, men där är Väst-manland som vanligt sist in.

Cosmic klarar fortfarande färre av de nationella kraven än vårt nuvarande program, som myndighetskraven vid läkemedels-förskrivning. Det skulle kunna innebära att Staten vägrar betala ut några hundratals miljoner kronor i stöd till Västmanland.

Men det måste väl vara billigare med ett än två system? Landstinget har i dag drygt 200 system med patientinformation. Vilken skillnad gör ett till? Landstings-direktören har visat siffror som talar för att det mer troligt blir en förlust än en vinst av att byta system, men det är svårt att skatta.

Landstinget kräver ändå att vi ska ha kvar vårt gamla system då Cosmic inte klarar av barnhälsovården. Hur kan det bli billigare? Sjukhuset går några hundra miljoner kronor sämre efter införandet av Cosmic men det är kanske också bara tillfälligheter. Primärvården har andra arbetsmoment än sjukhuset och behöver andra verktyg. Vi vill inte ha deras Schweizerkniv som är duktig på att vara halvbra på allt.

Kontrollen av vården måste då bli bättre om man samlar allt på ett ställe? Det kan inte nekas till att Cosmic kan vara bättre än vårt system på att ta fram siffror, men det hade varit bättre om det hade gått lika lätt med patientarbetet. Nu klarar dock inte Cosmic att ta fram de siffror Landstingets revisorer önskar. Pinsamt nog kan jag ta fram dessa i vårt gamla system. Vad tjänstemän och politiker sen ska göra med alla dessa siffror kan man fundera på. Ekonomistyrningen av sjukhuset verkar i alla fall inte bättre om man ska tro på räkenskapen.

Varför vill man då skrota ett gammalt men välfungerande system för något som verksamheten och nu även tjänstemännen inte önskar? Vi väntar fortfarande på en vettig förklaring. En förklaring som vi kan ge till de patienter som inte längre kommer att få den vård vi nu kan ge dem.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons