Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurens rätt: Dags att införa en djurpolicy!

Annons

TV 4:s Kalla fakta visade nyligen ett reportage om australiensisk ullframställning. Filmen visar hur uppfödare flår de bakre delarna på de små lammen. En sax förs in under huden som snittas bort från de bakre delarna på de levande, obedövade djuren. I programmet hade vissa avsnitt valts bort för att skona tittarna!

Enligt Svenska veterinärförbundets talesperson, Johan Beck-Friis, är behandlingen av djuren oacceptabel. Han påpekar att det finns andra metoder att komma tillrätta med de fluglarver som angriper fåren. Men dessa metoder fordrar en större arbetsinsats.

Fårfarmarna har dessutom haft årtionden på sig att ta fram ett preparat som eliminerar problemet. Men djurens förtvivlade skrik har klingat ohörda.

Vidare görs följande för att få australiensisk djurindustri att blomstra: På veckogamla lamm klipps svansarna av och lamm av hankön kastreras utan bedövning (något som även drabbar smågrisar i Sverige).

Tusentals får lever i trånga boxar under vedervärdiga förhållanden. De uppvisar

beteendestörningar genom att vagga fram och tillbaka och gnaga på stängslet.

Australien exporterar varje år miljontals får och boskap till Mellanöstern, där de tvingas utstå ofattbara grymheter. Det som sker i Australien är bara toppen på ett

isberg när det gäller djurplågeri. Det pågår systematiskt dagligen över hela världen. Min dator är full av protestlistor mot barbarisk hantering av hjälplösa djur.

Flera stora svenska klädkedjor har genom snabbt beslut om bojkott skrämt upp fårhandlarna i Australien. Mycket bra och effektivt! Jag talade med ett antal expediter

i en välkänd affär för herrkläder i Västerås. De vill inte ha med produkter från plågade djur att göra.

Det är dags för klädkedjor och myndigheter att utforma en djurpolicy - både för människornas och djurens skull.

Gunnel Söderback

Djurens rätt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons