Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Doktorand: Varning för Odenbergs övervakningssamhälle!

Annons

Den tidigare justitieministern Thomas Bodström (s) gjorde sitt bästa för att inskränka svenskarnas integritet. I stället för ett Bodströmsamhälle är vi nu på väg mot ett Odenbergsamhälle. Om försvarsminister Mikael Odenberg (m) får bestämma ska staten få rätt att avlyssna samtliga medborgare, utan att vi ens behöver vara misstänkta för något.

Detta är poängen med det lagförslag om signalspaning som har lagts. Det är sorgligt att en borgerlig regering går i socialdemokraternas fotspår och försöker kontrollera medborgarna.

I en rättsstat betraktas människor som oskyldiga tills motsatsen har bevisats. Den idén frångås om regeringens lagförslag drivs igenom. När en så fundamental rättsprincip överges tar Sverige definitivt det första steget ut på det sluttande planet mot ett övervakningssamhälle. Plötsligt behandlas samtliga medborgare som potentiella brottslingar.

Regeringen försöker nu avdramatisera det intrång i vår vardag som den vill göra. Odenberg talar sig varm om integritet och vill starta en myndighet som ska kontrollera hur staten bevakar oss. Även om en särskild myndighet inrättas kvarstår faktum: det är staten som bestämmer huruvida staten ska få använda sig av buggning eller inte. I vanlig ordning kommer vi att få förlita oss på myndigheternas goda avsikter, i någon form. Det bådar inte gott.

Vidare är det i dag tydligt att det saknas grundläggande rättssäkerhetsgarantier. Tekniken erbjuder allt mer avancerade övervakningsmetoder. Det material som redan i dag spelas in är mycket omfattande. Mängden information som inte är av betydelse för brottet i fråga måste redan i dag vara ohyggligt. Det finns i dag inga regleringar av hur sådan information får användas för andra syften än den relevanta brottsutredningen. Med Odenbergs förslag ökar mängden sådant material lavinartat. Risken att denna information missbrukas är överhängande.

Odenberg försvarar sitt förslag med att det bara rör sig om utlandstrafik. Men är inte internet en internationell företeelse? Även inhemsk trafik går ofta via utländska servrar. I praktiken blir alltså en stor del av vår dagliga kommunikation tillgänglig för staten.

Den som protesterar får vanligen den gamla klyschan till svar: med rent mjöl i påsen har man inget att frukta. Dessa argument frångår kärnfrågan - har staten någon rätt att titta i oskyldiga människors mjölpåsar? Varken Odenberg eller någon annan har rätt att snegla i min mailbox utan att jag tillåtit det. Det är ohyfsat att läsa andra människors mail och sms. Den borgerliga regeringen vill nu göra sådant ohederligt beteende till en statlig vardagsaktivitet.

Vidare kan man undra om buggningen tas bort om den visar sig vara verkningslös. När politiker ger staten större befogenheter på medborgarnas bekostnad krävs ett mindre mirakel för att vi ska återfå våra friheter. Därför bör vi vara mycket försiktiga med att lämna över fler kontrollmekanismer i statens händer. Det kan också vara intressant att vända på frågan, borde inte buggningsförespråkarna själva vara beredda att avsäga sig all integritet? Politiker är trots allt utsedda på demokratisk väg att representera folket och föra dess talan. Har inte väljarna rätt att veta i detalj vad de egentligen gör?

Som bekant har politiker och byråkrater aldrig varit särskilt angelägna om att införa restriktioner för sitt eget agerande. Minns hur Lars Danielsson lyckats slingra sig undan att besvara frågorna kring vad han egentligen gjorde när tsunamikatastrofen ägde rum. Buggning är ett verktyg som staten kommer att använda mot medborgarna. Det motsatta kommer det aldrig att bli tal om. Det saknas i dag oberoende forskning kring buggningens betydelse för effektiv brottsbekämpning. Givet detta är det i allra högsta grad vanskligt att införa buggning. Det bör dessutom understrykas att Sverige redan i dag har frångått många av de viktiga principer för när staten ska få inskränka människors integritet och inte.

Om regeringens nuvarande förslag om buggning genomförs förvärras situationen ytterligare.

Christian Sandström

Doktorand verksam vid den partipolitiskt

obundna Tankesmedjan Captus

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons