Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döm inte islam efter islamismen!

Annons

En ny studie från Integrationsverket visar att en klar majoritet av svenska folket tar avstånd från ett allmänt ogillande av muslimer i Sverige - samtidigt som en klar majoritet har en synnerligen negativ uppfattning om islam. Denna diskrepans kan vara av intresse för att finna metoder att bekämpa islamfobi.

De negativa attityderna kan inte enbart förklaras med svensk eller västerländsk främlings-fientlighet utan också har att göra med de senaste årens medierapportering som dominerats av islamistisk självmordsterrorism. Men det finns ytterligare en bidragande faktor som har att göra med den bild av islam som de muslimska företrädarna i Sverige själva skapar.

Problemet är inte nytt. I början av 1990-talet fördes en hätsk debatt om moskébyggen i Stockholm och Göteborg. En opinionsundersökning av Temo visade den gången att 40 procent av de tillfrågade ansåg att muslimer i Sverige inte skulle ha rätt att bygga en moské i deras stadsdel eller i närområdet.

Författaren Ingrid Segerstedt Wiberg, som i debatten hävdade det självklara faktum att religionsfriheten i Sverige även måste omfatta landets muslimska trosbekännare, pekade på en viktig orsak till den misstro mot muslimer som många människor gav uttryck för med sitt moskémotstånd: "De är rädda för islam och för det hat som de tillskriver dess lära. Vi som tycker att de har fel lär få allt svårare att övertyga dem om det berättigade i kravet att muslimerna skall tillåtas utöva sin religion. Motståndare kan peka på Radio Islam."

Detta var en viktig markering, då den gjordes av en av landets mest kända människorättskämpar. När Ingrid Segerstedt Wiberg skrev sin artikel hade en muslimsk antisemit från Marocko i fem år i Radio Islam spridit den grövsta sortens nazistpropaganda - utan att företrädarna för landets muslimer fördömt hans hets. Detta trots att Ahmed Rami sagt sig tala i "islams namn".

Så är det alltjämt. Radio Islam har visserligen tystnat i etern, men finns och frodas på internet. Antisemitiska, antidemokratiska och extrema islamistiska strömningar bland Sveriges muslimer - inte minst skolungdomar - har blivit tydligare de senaste åren.

För två år sedan publicerade Svenska kommittén mot anti-semitism en rapport av Mikael Tossavainen från Lunds universitet som gav många exempel på judefientliga stämningar som råder bland araber och muslimer i vårt land. I en intervju i Sveriges Radios God morgon världen berättade Nalin Pekgul, ordförande för socialdemokraternas kvinnoförbund och praktiserande muslim, om imamer i svenska moskéer som sprider hatiska budskap riktade mot judar och homosexuella. Hon vittnade också om "dubbla tungor" när samma imamer, som för den svenska allmänheten talar om fred och försoning, hetsar till hat på arabiska vid fredagsbönen. Om detta skrev även journalisten Salam Karam i Svenska Dagbladet.

Allt detta pågår medan officiella muslimska företrädare förnekar eller förringar allvaret i utvecklingen. Och medan regeringen och myndigheterna nöjer sig med allmänna deklarationer om vikten av att bekämpa främlingsfientlighet - men ignorerar i praktiken både vittnesmål av lärare med erfarenhet från förortsskolor och de röster inifrån det muslimska samfundet som varnar för utvecklingen.

De som blir mest lidande av denna situation är de breda grupperna av moderata muslimer. Deras fiender är lika mycket islamofober, för vilka varje muslim är en potentiell al-Qaidaterrorist, som egna extremister med anspråk på att tala och handla i alla muslimers namn.

Ett klart ställningstagande från både enskilda muslimers och muslimska organisationers sida mot extremism, antisemitism och terrorism är det bästa sättet att visa att muslimer har en självklar plats i det svenska samhället och att islam inte skall dömas efter dess avart, islamismen, som kidnappat Profetens lära.

Jackie Jakubowski

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons