Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Domedagsprofetior bör diskuteras

Jag högaktar VLT (mitt gamla husorgan när jag bodde i Fagersta) och dess politiske redaktör Richard Appelbom som tar sig tid att läsa igenom den nyutkomna boken ”Domedagsklockan eller myten om jordens ständiga undergång”.

Annons

Han vill inte tro på bokens budskap, men medger att i en så viktig fråga som ett eventuellt framtida klimathot så måste debatten vara öppen och fri.

Undertecknad har de sista tio åren haft tid att utnyttja min kompetens som teknisk fysiker för att bilda mig en egen uppfattning.

Hur många kan det? Jag har också haft möjlighet att diskutera frågan med alla parter. Det slår mig då att alla i stort sett är överens om historien fram till nu.

Som att:

• Jorden har haft långa och regelbundet återkommande istider.

• Även under nuvarande mellanperiod (som vi betraktar som normal) har jordens medel-temperaturen varierat.

Mycket varmt under bronsåldern och vikingatiden. Den senare avlöstes av den så kallade ”lilla istiden” som, kulminerade under 1700-talet. Sedan dess har medeltemperaturen stigit, varav runt 0,7 grader under 1900-talet.

• Under 1900-talet har halten av koldioxid i luften stigit från 0,03 till 0,04 procent. Man diskuterar hur mycket av de 0,7 graderna som hänger samman med återhämtningen från Lilla istiden och hur mycket som beror på koldioxiden.

Det finns ingen vetenskaplig bas eftersom temperaturen stigit och sjunkit under 1900-talet medan koldioxidhalten sakta men stadigt har ökat. De sista 15 åren har medeltemperaturen stått stilla.

• En majoritet är enig om att dagens situation är bättre än lilla istiden! Högre temperatur i kombination med den högre halten av koldioxid (växternas gödningsmedel) gör att vi kan mätta en större del av jordens växande befolkning.

Det är om framtiden som vi är oeniga. Det finns ingen säker vetenskap bakom de olika klimatmodellerna som byggts upp i datorer. Alla måste gissa ingångsdata och då blir också utfallet lika osäkert.

Detta passar domedagsprofeterna: De hotar med att temperaturökningen börjar rusa så att vi inte kan hejda den. Jag upprepar då att det inte finns någon vetenskap som stöder ett sådant påstående.

Tvärtom tyder jordens historia på att svängningarna i temperaturen alltid återvänt mot ”mitten”. Det mest sannolika är att vi kommer att få en ny istid.

Jag föreslår inte att vi skall försöka gardera det. Jag vädjar bara till de styrande att inte slösa våra resurser på okända hot utan att i stället använda dem till att lösa kända problem som sjukdom, svält med mera.

Pågående ”krig” mot koldioxid uppskattas kosta 2 procent av vår BNP. Det är stora pengar! Framtidens BNP skapar vi genom att ständigt hitta smartare sätt att använda våra resurser.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons