Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drogmedvetenheten kräver handlingskraft

Annons

Den 10 januari 2006 anordnade IOGT-NTO Västmanland i samarbete med VLN (Västmanlands läns nykterhetsförbund) och NBV (Nykterhetsrörelsens bildningsförbund) en alkoholpolitisk hearing i Kyrkbacksgården, där riksdagspolitiker från samtliga partier deltog. Nykterhetsrörelsen är nämligen starkt intresserad av att veta var de olika partierna står idémässigt och vilka avsikter de har i kampen mot drogerna.

Klart framgick att ingen av partirepresentanterna förnekade att alkohol och andra droger var en stor ohälsofråga. Man var rörande överens om dess skadeverkningar på liv och hälsa och samtliga menade att den ohälsofrågan skulle prioriteras efter valet. Där man skilde sig åt var mera hur och på vilket sätt denna kamp skulle genomföras.

Längst ut på högerkanten betonade man det personliga ansvaret och menade att detta var viktigare än hårda restriktioner för alla människor. Skatten på alkohol borde sänkas för att inte ännu mer öka den -svarta importen- och hembränningen. Öppethållandet på krogarna och alkohol i matvaruaffärerna var en frihetsfråga för moderaterna.

Den 8 januari skrev Dan Karlsson (v) en kritisk debattartikel i VLT om att -Alkoholen är ett folkhälsoproblem-, som var oerhört intressant att ta del av. Särskilt som västeråsarna inte har möjlighet att följa landstingsdebatterna i direktsändning i de lokala medierna (såsom man ju kan i kommunfullmäktigedebatterna). Ty de argument han där lyfte fram bekräftar det som nykterhetsrörelsen för länge sedan noterat. Alltför få politiker fattar eller vill inte förstå vilken oerhört stor skada drogerna gör för vår hälsa och vårt samhälle. Den politiska hearingen före valet tycks alltså förbli mest munläder och gammal skåpmat. Undantaget var den moderate representanten som dock var ärlig och sade vad han tyckte i frågan. Han slogs hellre för sin så kallade frihet på bekostnad av andras elände.

Thomas Wihman (mp) försvarade genast landstingsalliansens dåliga målbeskrivning i en svarsartikel i VLT den 11 januari med att påpeka att det minsann inte var någon bättre alkoholpolitik under den tiden socialdemokraterna och vänstern satt vid rodret, vilket ger Thomas Wihman en viss poäng och medhåll från min sida. Men om nu det kritiserade rödpolitiska arbetssättet inte gav något nämnvärt resultat, varför då inte ta till nya och oprövade arbetssätt? Dan Karlsson (v) gav ju ett mycket väl insatt och klokt förslag i landstingsfullmäktiges möte i december!

Nykterhetsrörelsen och alla andra nykterhetskämpar har absolut inte för avsikt att jaga måttlighetsdrickarna eller vara fördömande mot dem som tar sig något enstaka glas då och då. Vi vill framför allt att våra politiska representanter tar ett mer ordentligt krafttag, praktiskt och konkret, och inte bara säger - utan framför allt skarpt erkänner - att ohälsa och våldsinslag i dagens samhälle alltför ofta beror på intaget av allehanda droger. Drogmedvetenheten - om den nu finns - kräver omgående och mer kraftfull handlingskraft än vad som hittills visats.

Varför tillåter man till exempel att krogarna har -reklamköer- utanför sin ingång bara för att dessa ska locka fler ungdomar till sin restaurang? I dag tycks livsintresset för unga människor vara att sitta på krog och dricka öl och vin i stället för att äta mat. Var finns de alkoholfria alternativa umgängesmiljöerna?

Idrottsrörelsen får oerhört mycket pengar i förebyggande syfte. Varför inte ge andra föreningar med samma goda avsikter samma stöd? Det sociala ansvaret berör oss alla! Och när törs etablissemangen, alla vuxna - inte minst föräldrarna - ställa krav på sig själva i sitt handhavande samt attityder till alkohol? Här finns det massor att ta tag i.

Vårt lands största ohälsofråga har faktiskt mycket med vår alkoholkonsumtion att göra. Därför vill jag här få uttrycka mitt stöd och erkännande till Dan Karlsson som öppet vågat ta strid i vårt samhälles mest förljugna och flummiga fråga. När ska fler partirepresentanter öppet erkänna detta?

@Byline - endast namn:Solveig Ingemarsson

@Vinjett med pil:Vårt lands största ohälsofråga har mycket med vår alkoholkonsumtion att göra, hävdar fritidspolitikern Solveig Ingemarsson  (s).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons