Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dubbelstöten mot uteätande hotar jobb

Oppositionen har aviserat att de vill avskaffa både den sänkta arbetsgivaravgiften för unga och den halverade restaurangmomsen.

Annons
blir dyrare. Höjd arbetsgivaravgift och höjd moms skulle enligt fyra företagare slå hårt mot restauranger och kaféer.Foto: TT

Som argument till sitt förslag anger de att dessa reformer inte varit tillräckligt effektiva.

För oss företagare inom branschen spelar det roll. Det är vi och våra anställda som kommer drabbas och vi kommer tvingas dra ner på personal.

Vi vill berätta om vår vardag och verklighet, om hur mycket svårare det kommer bli för oss att driva våra företag och erbjuda människor jobb om dessa förändringar genomförs.

Restaurangbranschen är både caféet på gågatan, den lokala restaurangen och cateringfirman som fixade grannens femtioårsfest. Det är en bransch som sysselsätter många unga, ofta är ett jobb i disken eller i kassan den första anställningen man har.

Det ger viktig arbetslivserfarenhet för framtiden. Vi företagare vill kunna fortsätta växa och anställa, och ge fler chansen till det första jobbet.

Avdraget på arbetsgivaravgiften för unga har gjort det möjligt, eftersom lönekostnader ofta är den stora utgiften för oss. En ändring av denna kommer starkt påverka våra möjligheter att anställa.

När man är företagare i vår bransch har man ofta mycket små marginaler. Priserna är pressade och man jobbar långa arbetsdagar.

Att momsen sänktes var en välbehövlig lättnad som gjorde att många vågade satsa och kunde göra exempelvis nödvändiga investeringar för framtiden. Det är satsningar på framtiden för både företag och anställda för att säkra verksamheten, och riskerar nu att gå om intet om momsen höjs och kostnaderna med den.

I dag har fler tillgång till tjänster från företag i vår bransch, som serveringspersonal till fester. Företagen växer då privatpersoner i högre utsträckning köper en tjänst vitt i stället för att anlita någon ”under bordet”.

Den vita marknaden blir då större, medan den svarta, där människor arbetar utan skydd och trygghet, krymper.

Vi företagare hoppas att oppositionen tänker om i dessa sakfrågor och tar våra invändningar och vår oro på allvar. Vi kommer att drabbas av deras dubbelstöt, våra anställda kommer drabbas och ekonomin kommer drabbas. Vi skulle vilja veta varför de anser att dubbelstöten inte får någon konsekvens för våra företag och anställda och varför de vill försvåra för oss företagare och jobbskapare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons