Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dumt att minska antalet landstingsråd

Annons

I en debattartikel i VLT den 12 oktober påstår vänsterpartiets politiske sekreterare Börje Svensson att den nya landstingsmajoriteten vill utöka den politiska organisationen, alltså anställa fler politiker. Det är inte sant.

Landstinget står inför svåra ekonomiska problem där alla måste hjälpa till för att få skutan på rätt kurs. Då är det väldigt olyckligt att Börje Svensson sprider oriktiga och populistiska påståenden om att politikerna skulle roffa åt sig.

För det första så innebär inte vårt förslag en utökning utan att landstinget tills vidare behåller antalet arvoderade heltidspolitiker som i dag. En av de rådtjänster vi behåller tillhör för övrigt socialdemokraterna och vänsterpartiet, nu när de skall gå i opposition.

Landstinget Västmanland är en koncern som omsätter ungefär 5,5 miljarder kronor om året. Det säger sig självt att en sådan verksamhet inte kan styras enbart av fritidspolitiker. De senaste åren har också tydligt visat att det brister i den politiska styrningen, med ständiga ekonomiska problem som följd. Landstinget måste få en bättre politisk ledning och i det läget vore det rent ut sagt korkat att minska på antalet råd.

Under våren 2006 fördes diskussioner mellan partierna om hur förtroendemannaorganisationen skulle se ut, med andra ord hur många politiker vi skall ha och vad skall de syssla med. Alliansen ville behålla antalet heltidspolitiker som det är men istället spara pengar genom att kraftigt minska på antalet fritidspolitiker. Landstinget i Västmanland har nämligen väldigt många ledamöter i fullmäktige. Enligt Kommunallagen skulle det räcka med 51 men vi har nu hela 77.

De socialistiska partierna ville göra tvärtom och körde över oss, trots att de tidigare talat om hur viktigt det är att vara överens över partigränserna i dessa frågor.

Väljarna i Västmanland har mycket tydligt visat att de tröttnat på det socialistiska styret. Men Börje Svensson tycks ha en idé om att en ny majoritet inte får ändra på beslut som tidigare fattats av de politiker som väljarna röstat bort. Denna idé är naturligtvis helt absurd och strider mot den representativa demokratin.

Väljarna i Västmanland har vidare bestämt att Sjukvårdspartiet skall vara med och styra landstinget. Sjukvårdspartiet måste naturligtvis få en rimlig möjlighet att delta i styrarbetet och behöver för detta en halvtidstjänst. Dessa pengar får vi fram genom att dra ner ett heltidsuppdrag, fullmäktiges ordförande, till halvtid. Hur kan Börje Svensson få det till att detta skulle bli dyrare?

Under de senaste tio åren har antalet politiker och politiska uppdrag minskat kraftigt i vårt landsting. Detta tycker jag är bra och vi kommer att fortsätta spara på politiken. Men man måste spara på rätt ställen, om vi nu skall få ett landsting som faktiskt är politiskt styrt.

Magnus Edlund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons