Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt privatisera i sjukvården

Annons

Magnus Edlund(m) fortsätter den 25 juli att tala sig varm för konkurrensutsättning och privata lösningar. Här går skiljelinjen mellan socialdemokratisk politik och moderat politik.Vi socialdemokrater tycker inte att skattebetalarnas pengar ska gå till privata företags vinster. Vi vill använda de pengarna till att utveckla vården istället.

Erfarenheterna av dessa moderata experiment som Edlund förespråkar ledde till stora underskott i Skåne, Stockholm och nu senast i landstinget Värmland. Hallands landsting som Edlund hänvisar till i sitt inlägg har aldrig prövat en sådan aggressiv konkurrensutsättning som Edlund vill ha och som misslyckats i Stockholm, Skåne och Värmland. Hallands landsting har istället i stort fört samma politik som majoriteten i landstinget Västmanland.

Den borgerliga oppositionsalliansen i landstinget får det att låta som att privatiseringar med automatik leder till lägre kostnader och att det skulle vara lättare att rekrytera personal. Men med exempel från Landstinget Värmland där de borgerliga partierna styr tillsammans med sjukvårdspartiet vet vi att det inte stämmer. Trots upphandlingar och privatiseringar har kostnaderna ökat och ekonomin går nu med underskott i Värmland.

Magnus Edlund och moderaterna har ägnat stor kraft åt att svartmåla majoriteten i landstinget och undvikit att tala om hur de själva ska finansiera alla de löften och den politik som oppositionsalliansen i landstinget har lovat väljarna. En nota på många miljoner och som förmodligen blir stora underskott för landstinget.

Glenn Andersson (s)

Landstingsstyrelsens ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons