Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter toppmötet: folkomröstning!

Annons

Med mer än 12 procent bakom oss i länet kan vänstern tacka västmanlänningarna för ett betydande stöd för en EU-kritisk hållning. Skulle kunskapen ökas om EU:s nuvarande utveckling skulle vi förmodligen få ett större stöd än så.

Enligt riksdagens utredningstjänst är det i så många som 16 av EU:s medlemsländer klart eller troligt att det blir folkomröstningar om den nya EU-konstitutionen. Om det i så stora delar av EU anses så viktigt, måste man fråga sig varför det inte skulle finnas lika giltiga skäl för folkomröstning även i Sverige! Förmodligen inser Göran Persson och andra i spetsen för näringslivet, att de inte har folkets stöd för sina nuvarande manövrar.

Regeringen har visat en häpnadsväckande passivitet under det senaste toppmötet. Laila Freivalds har i ett uttalande till TT sagt, att hon inte hade någon anledning att driva några egna frågor. Det är obegripligt att den svenska regeringen inte har gett uttryck för någon egen vilja när det gäller så viktiga punkter för unionens framtida utveckling och i frågor med avgörande betydelse för demokratin.

Vänsterns kritik mot det nu delvis omförhandlade förslaget till ny grundlag ligger fast på alla väsentliga punkter. EU ska utveckla ett gemensamt försvar och verka för en upprustning av de militära resurserna. Trots omfattande kritik kan vi se att frågan över huvud taget inte varit föremål för någon ny diskussion, utan detta blev klart redan på toppmötet i december förra året.

I den nya grundlagen slås fast att EU-rätten ska stå över nationell lagstiftning, inklusive medlemsländernas grundlagar.

Maktöverföringen från medlemsländerna till EU kommer att fortsätta. Även om vi ännu inte har sett de slutgiltiga formuleringarna från toppmötet, står det helt klart att antalet områden som EU har beslutande makt över utökas.

Fler beslut kommer dessutom att kunna fattas med majoritetsbeslut i stället för med enhällighet. De stora ländernas makt ökas även om det är något mindre iögonfallande än vad som tidigare föreslagits.

EU tar ytterligare steg mot en superstat med gemensam valuta, en superstat som ska utse president och utrikesminister, vilket är något som normalt bara stater har. Ännu ett bevis för att vi är på god väg mot ett Europas förenta stater.

Resultatet från toppmötet ger oss ingen anledning att ompröva kravet på en folkomröstning. Det är anmärkningsvärt att regeringen inte tagit intryck av EU-valet. Valet visade på en djup klyfta mellan folket och de förtroendevalda. Det låga valdeltagandet över hela Europa innebär att legitimiteten i parlamentet kan ifrågasättas, vilket regeringen borde ta på mycket stort allvar.

Socialdemokratins hårdnackade motstånd mot kravet på en folkomröstning ter sig därför allt mer obegripligt. Det är svårt att förstå varför regeringspartiet inte förmår att ta till sig av den kritik som både resultatet av EMU-omröstningen och parlamentsvalet visar. Förmodligen inser regeringen att den inte har svenska folket med sig och de manövrar som nu blir allt tydligare, ser allt mer ut som om man är beredd att gå bakom ryggen på svenska folket. Vi förstår inte vårt bästa, verkar översteprästerna resonera. EU står snart allsmäktigt över allt annat. Amen!

MATS ERICSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons