Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Egen företagare: Mer paradis än mardröm att vara sin egen

Annons

Vad är en småföretagare? En klurig dygnet runt-jobbare i overall och håret på ända, eller en barnledig mamma som på lediga stunder skapar sin drömverksamhet?

Att det finns lika många slags småföretagare som individer antyds av Företagarförbundets fina enkätstudie Den nya generationens företagare där motiv och förhoppningar för denna grupp speglas. En liten guldgruva också för dem som vill kolla på trender.

Att "tjäna pengar" eller "få vara chef" tillmäts till exempel inte de fördelar som detta sjå för att väcka köpintresse hos kunderna anses ge. Det är mera glädjen över att jobba med något man gillar, liksom friheten att forma sitt arbete som lockar. De flesta som småföretagare är för övrigt inte ens uppväxta i företagarfamiljer. 44 procent av de tillfrågade kommer från arbetarhem.

Att arbeta på eget ansvar kräver målkänsla och planering. Här får man själv ta beslut och göra misstag. Ur små företag kan det dock växa något större. De som svarat på enkäten vittnar om viss rädsla, bland annat för att anställa flera. Många föredrar att sköta verksamheten utan hjälp. Här kunde ändrade lagregler bryta upp låsningar. Att skatter och arbetsrätt känns obekväma är klart.

Ett drag är de tillfrågades ljusa syn på företagande. Möjligen bryter detta en svensk vana att se misstroget på den som inte är löneanställd. Han eller hon kan ju, o fasa, bli rik och få njuta av sitt arbete! En avund har därtill odlats, i svensk litteratur, på tv och film där nyrika direktörer avbildas som småpåvar med fakturablocket i ena handen och golfklubban i den andra. Kunde man få bort dessa karikatyrer, fanns mycket att vinna.

Det finns två böcker som fint skildrar en småföretagandets store profet. Det handlar om ekonomen Wilhelm Röpke (1899-1966) som var född i Tyskland och länge verksam

i Schweiz. För Röpke var de stora kolosserna, det vill säga stater och storföretag ett ont. De kunde sällan skapa den levande arbets- och livsmiljö med rum för personligheten som vi alla behöver. "Small is beautiful!" I det gamla Tyskland och i Weimarrepubliken alstrade storföretagen tvärtom främlingskap och agg.

Och detta var ödesdigert - Hitler till exempel drog nytta av de industriella gruppernas avsky inför en kapitalism i kolossalformat. I Schweiz, där människor länge värnat sin frihet, och i kantoner, städer och byar formade sin vardag fick totalitära rörelser aldrig en chans. Röpke såg orsaken i livets lokala prägel. Idyllen blev bokstavligen en fredsfaktor. Men han såg också kulturens roll för ekonomin. Tvingad i exil för sin frihetliga lära slog han sig ned just i Schweiz, häri likt en känd svensk författare, Eyvind Johnson, som en tid bodde i det vackra alplandet.

Om Röpke har amerikanen John Zmirak skrivit i Wilhelm Röpke: Swiss localist, global economist där denne hyllas. Först som kritiker av naziregimen, därpå som inspiratör till de ekonomisk-sociala och monetära reformer som efter 1945 reste Västtyskland ur fattigdom och vanära. Läser någon även tyska, ger Hans Jörg Henneckes Wilhelm Röpke - Ein Leben in der Brandung en fin skildring av Röpkes utveckling i dåtidens idéklimat då till exempel även forskare ofta misstrodde en ekonomi byggd på många

individers beslut.

Det stadiet har vi ändå lagt bakom oss.

Carl Johan Ljungberg

filosofie doktor,

egenföretagare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons