Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eilif Petersen: För Mats Svegfors är demokrati långt borta

Apropå Mats Svegfors debattartikel den 20 juli: Mats Svegfors skriver i Svensk Linje 2001 att den offentliga verksamheten inte har förändrats i grunden.

Annons

"Det är som med en krukväxt som står fel och göds fel. Stammar och grenar blir långa men förlorar sin fyllighet. Hela växten blir gles. Den berättar om undernäring. Och för att byta metaforik, hästarna börjar tugga på skiljeväggarna i spiltan. Och på varandra."

Man kan förstå att Svegfors vill ha en starkare stat men inte att han anser att de som representerar offentliga sektorn är undernärda. Tydligen är även flertalet av invånarna i Västmanlands län undernärda och kanske bättre skall illustreras med en gnällbältesstaty.

Många arbetar inom landstinget och det handlar inte om undernäring, varje år sker förändringar till det bättre.

Svegfors är en modernist och frälse som vill ha ett starkt statligt styre typ Axel Oxenstierna (genomdrev 1612 privilegier för adeln som fick ensamrätt till högre tjänster inom staten). Axel Oxenstierna sålde konungens ägor till adeln och ledde det trettioåriga kriget.

När det gäller Westmannaturism så har tillsynen varit obefintlig och Länsstyrelsen har upphävt Främshyttans naturreservat. Det var Skinnskattebergs mest besökta turistanläggning med tusentals barn per år. Även många handikappade. Revisorerna har inte godkänt förvaltningsberättelsen, vilket är allvarligt.

Under Svegfors styre har han förstört genuina Björnön genom att samtycka till ett kalhygge (ansvarig chef på naturenheten Länsstyrelsen reserverade sig mot beslutet, är i dag omorganiserad eftersom hon var gnällig).

Kostnaden per år att driva en flygplats ligger på över 20 miljoner kronor. Det innebär 200 miljoner under 10 år. Intäkterna för regionen är i praktiken noll.

Sammantaget har alltså Svegfors beslut att gå emot sina egna experter kostat skattebetalarna i Västerås 200 miljoner kronor i en offentlig statlig förvaltningspolitik där "Rikskanslern" Svegfors inte lyssnar på sina medarbetare eller förstår vansinnet att med kommunala skattemedel subventionera chartertrafik från en obetydlig flygplats eller bevara unika kulturmiljöer.

Det hade blivit pengar över till hotell och ett fungerande industrimuseum. Svegfors skriver vidare att "Det skulle behövas en mycket medveten statlig förvaltningspolitik", Svegfors vill inte att staten skall styras av undernärda byråkratiska krafter utan som en stark statlig institution. En uppfattning där människor med lägre utbildning är hästar som tuggar på varandra och är undernärda.

Man kan se ett tydligt mönster av en frälse Svegfors där demokrati, rätt till debatt och medbestämmande är långt borta.

Debatt är inte lika med gnäll.

Eilif Petersen

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons