Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekobanken: Inför avdragsrätt för sparande till hållbar utveckling

Annons

Många människor är missnöjda med hur deras pensionspengar används och även med att man inte har särskilt stor insyn i och inflytande över detta. Även om man som sparare är kunnig och lägger ner tid på att följa med på marknaden har man ingen möjlighet att följa med i pengarnas direkta verkan, eller utifrån vilken etik de placeras. Men alla inblandade - spararna, bankerna och inte minst politikerna - kan ändra på det här.

På kapitalmarknaden söks ofta enbart den största möjliga avkastningen, utan särskild hänsyn till människor och miljö. Det gäller att på så kort tid som möjligt förränta kapitalet och få högre vinst än vad andra förvaltare får. Det är det här sättet att spara som staten premierar genom avdrag på skatten upp till ett halvt basbelopp per medborgare för det individuella pensionssparandet.

Varför då inte också stimulera ett mer hållbart sparande? Det skulle kunna göras genom en motsvarande avdragsrätt för grönt, socialt och lokalt sparande. Ett sparande som förutsätter insyn i vad pengarna används till. Det skulle ge den rätta skjutsen till den hållbara utveckling som vi vet är nödvändig och önskvärd.

De flesta människor har en ganska hög moral som man följer i sina egna liv. Allt fler bryr sig i dag också om miljö och människor i andra länder. Samtidigt ställer vi alldeles för lite krav på hur våra pengar förvaltas. Genom exempelvis ett vanligt bankkonto ger man som sparare i praktiken banken möjlighet att använda pengarna till vad som helst, såvida man inte använder sig av en alternativ eller lokal bank. När man sparar i fonder finns vissa möjligheten att spara i etiska alternativ.

Men vanliga sparare skulle kunna vara mycket mer aktiva än så för att få sina pengar att både ge bra avkastning och göra gott. Dels genom att ta reda på och använda de alternativ som faktiskt finns. Är man exempelvis för hållbar utveckling i den egna bygden kan man även bilda lokala investeringsfonder, sparbolag och så vidare. Här finns även stöd att söka genom Landsbygdsprogrammet och Riksorganisationen Hela Sverige ska leva.

Även bankerna skulle förstås kunna göra betydligt mer för att få kapitalet att tjäna en önskvärd utveckling. Det borde finnas fler banker där spararna kan få full insyn i var och framförallt hur deras pengar verkar.

Men politikerna sitter som sagt också på ett viktigt styrmedel, det vill säga reglerna för vilket sparande som premieras genom avdragsrätt. Använd den möjligheten! Då kommer marknaden att reagera med att erbjuda mer hållbara, etiska sparformer där man också ger mer öppen redovisning av vad pengarna används till. Och det blir över huvud taget mer fokus och medvetenhet kring frågan.

En sådan avdragsrätt kan för väldigt många sparare innebära skillnaden mellan att omedvetet lägga sina sparpengar på barnarbete, miljöförstöring, krigsmateriel etcetera eller att medvetet låta pengarna bygga verksamheter med etiska och miljömässiga ambitioner och krav. Och det kommer självklart att påverka i vilken riktning världen och vår närmast omgivning utvecklas.

Annika Laurén

vd för Ekobanken

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons