Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekologisk lantbrukare: "Vanligt" jordbruk en historisk parentes

Annons

Gösta Gärdin frågar i en debattartikel om "Ekologiskt är bättre än odlat på vanligt sätt". Efter att ha läst artikeln ser jag att det är på sin plats med en hel del klargöranden.

Det första som slår mig är påståendet att stallgödseln skulle leda till näringsläckage i just ekologiskt lantbruk. Hur mycket större måste det då inte vara i det som Gärdin kallar det vanliga jordbruket? Den övervägande delen av svenska animalieproduktionen återfinns ju där.

Gärdin menar väl ändå inte att gödsel från ekologisk djurhållning läcker mer än från konventionell djurhållning?

När det gäller konstgödning stämmer det att det tär på jordens resurser.

I dag bryter vi exempelvis fosfor ur jordskorpan, använder det en gång, för att sedan lagra upp det på avloppsverkens rötslamshögar. Något fungerande kretslopp finns för närvarande inte. Konstgödning är oerhört energikrävande att framställa. Faktum är att energiåtgången vid framställningen motsvarar över 50 procent av den totala energiåtgången för att få fram "vanlig" spannmål.

I den ekologiska odlingen tillför vi naturligtvis också gödning men skillnaden är att gödslar vi jorden och inte grödan.

Gärdin säger sig ha svårt att hitta trovärdiga argument för ekologisk odling.

I det som han kallar "vanlig" odling vet vi idag att det går åt tio kalorier fossilenergi för varje kalori maten innehåller. Om vi nu gör tankeexperimentet att översätta det här till mänsklig energi, skulle det gå åt tio dagars arbete för att få mat till en dag. Det visar hur ohållbar vår livsmedelsproduktion är.

Det Gärdin kallar "vanligt" jordbruk är en parentes i historien. Av de 10000 år som människan har bedrivit jordbruk är det alltså bara de senaste cirka 50 åren som de kemiintensiva produktionsmetoderna har varit i bruk. Att därför, som Gärdin och andra, kalla detta för "vanligt" jordbruk är insiktslöst och missvisande.

Det är dessutom ett jordbruk där vi slösaktigt använder ändliga resurser för att producera livsmedel i ett överflöd som vi sedan dumpar i tredje världen och bidrar till att slå ut deras eget jordbruk, för att sedan bygga på överskottet med en import av kraftfoderråvara, som lett till att vi i Sverige har mer än tio procent av vår åkerareal i Sydamerika.

Ett lag av forskare från olika akademiska institutioner i Michigan, USA, har sammanställt resultaten av nästan 300 studier för att undersöka om ekologisk produktion kan försörja världen med mat. Studien visar att om allt lantbruk lades om till ekologisk produktion skulle produktiviteten kunna sjunka något i den utvecklade världen, men öka med så mycket som 80 procent i utvecklingsländer.

Med grund i olika beräkningsmodeller kommer forskarlaget fram till att det då skulle finnas tillräckligt med mat för alla, och att man då inte ens skulle behöva ta ytterligare landområden i anspråk för jordbruk.

Lennart Westerdahl

styrelsen för Ekologiska Lantbrukarna i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons