Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonom: USA oväntad vinnare på finansoron

Annons

I en global ekonomisk prognos som sträcker sig fram till år 2050 pekar den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs ut tillväxtloken i världsekonomin. Kina omnämns i analysen som den ekonomi som kommer att vara ledande i världen om drygt 40 år.

Tillsammans med tillväxtländer såsom Ryssland, Indien och Brasilien kommer de ekonomiska styrkeförhållandena att ändras och USA:s inflytande att minska.

Den senaste tidens stora oro på finansmarknaderna har till stor del sitt ursprung i USA. Bolån som togs i ett skede när räntorna var låga visade sig bli för betungande för låntagarna när ekonomin växte, inflationen ökade och räntorna steg.

Paketerade värdepapper av intrikat natur som byggde på dessa "billiga" bolån visade sig bli svåra att värdebestämma och i vissa fall värdelösa. Detta har lett till stora likviditetsproblem för amerikanska investmentbanker och i vissa fall har den enda lösningen varit förstatliganden och ansökningar om konkursskydd (så kallat Chapter eleven).

Tidningarnas ekonomisidor och nyhetssändningarna från radio och tv fylls av mörka artiklar och inslag om finanskrisen i USA. För oss alla som berörs av händelserna på finansmarknaderna - direkt eller indirekt - finns därmed ett stort intresse av att bedöma vad som egentligen hänt i den amerikanska ekonomin under 2008 jämfört med omvärlden.

Börjar man med att titta på börsutvecklingen så har amerikanska Dow Jones index i år gått ner cirka 18 procent. Moskvabörsen har under samma period gått ner 37 procent och Bombay 33 procent. Stockholmsbörsen ligger hittills på minus 23 procent. Tvärs emot vad många uppfattar så har alltså den amerikanska börsen visat på en anmärkningsvärd styrka. Dessutom har denna marknad värderats upp i förhållande till vinsterna i de amerikanska bolagen, vilket innebär att investerarna i dag är beredda att betala en premie för att få äga amerikanska aktier istället för europeiska eller ryska.

Även BNP-tillväxten har utvecklats relativt väl i USA. Marknaden räknar faktiskt med att tillväxten ökar från detta år (2,3 procent) till nästa. Detta i en tid när till exempel svenska BNP nedrevideras konsekvent och ökar med måttliga 1,25 procent innevarande år. Dessutom har man på grund av oron mycket låga korträntor i USA och dessa kommer att ge ytterligare stimulans till den amerikanska ekonomin.

Vidare har de internationella valutamarknaderna värderat upp dollarn rejält och oljepriset har fallit tillbaka på grund av svagare global tillväxt. Resultatet av detta blir starkare köpkraft för amerikanska konsumenter och lägre energipriser i den så energikrävande amerikanska ekonomin.

Ovanstående, i kombination med regler för pantsättning av fastigheter som innebär ett större skydd för låntagarna (och mindre för bankerna), gör att den amerikanska konsumenten kan glädjas åt en ekonomi med positiv tillväxt, låga räntor, ökad köpkraft, lägre bensinpriser samt en - i ett internationellt perspektiv - stark börs med aktier som är värderade med premie.

Oavsett hur världen ser ut ekonomiskt 2050 är det tydligt att 2008 - mitt i pågående finanskris - har den amerikanska ekonomin på många sätt utvecklats bäst jämfört med omvärlden. Makthavarna i USA har på ett överraskande sätt spelat en usel hand med positivt resultat. Detta kan få även den mest luttrade bedömare att häpna, och för alltid komma ihåg att aldrig underskatta en nation som vet vikten av att vara bäst när det gäller.

Mikael Suvero

chef Private banking

Swedbank Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons