Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomin är i ett eländigt skick

Annons

Riksdagsledamoten Olle Thorell (s) går i VLT den 14 november till angrepp mot den nya landstingsmajoritetens förslag om att höja skatten. Dess värre är tydligen Thorell dåligt insatt i den verklighet som landstinget lever i. Jag tycker faktiskt det är oroande att en riksdagsledamot från Västmanland har sådana kunskapsbrister, även om Thorell dess bättre bara sitter i opposition.

Socialdemokraterna har haft makten i vårt landsting 87 år i sträck men till slut tröttnade väljarna på sossarnas oförmåga att få ordning på vården och ekonomin. De borgerliga, miljöpartiet och sjukvårdspartiet har tagit över och vi har nu den svåra uppgiften att städa upp efter Olle Thorells parti. Det kommer att krävas hårt arbete, politiskt mod och många obekväma beslut. Vi har redan börjat. Eller tror du, Olle Thorell, att det är "bekvämt" för mig som moderat att föreslå en chockhöjning av skatten?

Landstingets ekonomi är i ett eländigt skick, trots att den långa högkonjunkturen borde ge goda tider. Vi är skyldiga enligt lag att betala tillbaka tidigare underskott på över 150 miljoner. Till detta kommer kostnaderna för Hebys länsbyte, nästa år uppgår de till runt 140 miljoner.

Om inget görs kommer landstinget nästa år att gå med ett underskott på en kvarts miljard kronor. Majoritetspartierna inser att det inte går att spara så mycket under ett år utan att det får förfärliga konsekvenser för vår personal och för sjuka människor i vårt län. Därför ser vi oss tvingade att föreslå en tillfällig skattehöjning. Men denna höjning är inte i stället för besparingar och obekväma beslut! Även med denna höjning så kommer våra verksamheter att tvingas till drastiska besparingar och nedskärningar.

Skattehöjningar är inte lösningen på vårt landstings problem och alla argument mot en sådan gäller egentligen fortfarande. Men den är tyvärr nödvändig för att verksamheterna skall hinna anpassa sig till den nya verkligheten. Man kan ju beklaga att inte Thorells socialdemokratiska partikamrater tagit tag i detta tidigare, men han kan ju knappast skylla på oss som haft makten i knappt två veckor.

Thorell anklagar mig för att ha gjort en "pinsam kovändning". Det visar bara att han tydligen inte orkade följa landstingsdebatten under valrörelsen. Jag har redan före valet varnat för risken att landstingets usla ekonomi skulle kunna tvinga fram en skattehöjning. Detta väckte en hel del uppmärksamhet i massmedia. Så kom inte och snacka om någon kovändning, Thorell.

Men om nu Olle Thorell vill spara in de 200 miljoner vi får in på den tillfälliga skattehöjningen, vore det intressant att få veta vad han konkret vill föreslå. Det är nämligen lika mycket pengar som landstinget sparade på att lägga ner sjukhusen i Fagersta och Sala. Tycker han att vi skall lägga ner sjukhuset i Köping? Eller skall vi avskeda 500 sjuksköterskor? Skall vi sluta ge de fantastiska, men jättedyra, nya medicinerna som givit cancerpatienter och reumatiker så mycket bättre livskvalitet? Något sådant kommer jag aldrig att gå med på.

Magnus Edlund

Skattehöjningar är inte lösningen på vårt landstings problem och alla argument mot en sådan gäller egentligen fortfarande. Men den är tyvärr nödvändig för att verksamheterna skall hinna anpassa sig till den nya verkligheten, skriver Magnus Edlund (m), landstingsstyrelsens ordförande.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons