Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

El-Natour: Invandrare måste anstränga sig

Annons

Integrationsverket läggs ned den 1 juli. Allt enligt regeringens beslut som kritiserades hårt, inte minst av själva verket. Efter Integrationsverkets nedläggning övertas verkets uppdrag av andra myndigheter. Huvudmottagare är Migrationsverket och länsstyrelserna.

Verket har på sistone arbetet intensivt med att överföra kunskap och verksamhet.

• Migrationsverket övertar uppdraget att arbeta övergripande för beredskap och kapacitet i kommunerna att ta emot skyddsbehövande som fått uppehållstillstånd. Medverkan vid bosättning, beslut och utbetalning av ersättningar för flyktingmottagande ingår också.

• Länsstyrelserna får i uppdrag att förhandla med kommunerna om överenskommelser om flyktingmottagande. Det blir också länsstyrelsernas ansvar att följa upp introduktionen samt regionala och de lokala överenskommelserna.

• Ungdomsstyrelsen får i uppdrag att fördela stödet till organisationer bildade på etnisk grund och att bevilja projektbidrag.

• SCB, Statistiska centralbyrån övertar databasen STATIV och ansvarar för att publicera viss analys av statistiken.

Övrig verksamhet avvecklas.

Ingen annan myndighet i vårt lands historia har debatterats och kritiserats så ofta och så intensivt som Migrationsverket. Vi minns bland annat de ständigt återkommande rapporterna om invandrarnas, särskilt ungdomarnas destruktiva utanförskapskänsla.

Det är ofrånkomligt att den negativa publiciteten om verket har medverkat till svenskarnas negativa inställning till invandrarna. Årets integrationsbarometer visar att nästan 24 procent av befolkningen i Sverige kan tänka sig att rösta på ett parti som lovar inskränka invandrarnas rättigheter. Andelen som redan bestämt sig har ökat till 7,3 procent. Hela 30 procent av de tillfrågade kan tänka sig att ge infödda svenskar förtur till jobb, bostäder och bidrag trots att arbete är en nyckelfråga för lyckad integration. Hela 15 procent kan tänka sig att skicka tillbaka invandrare till deras hemländer om och när arbetstillfällena minskar! En ökning finns också bland dem som tror att rasismen kommer att öka, samt att en annan etnisk bakgrund alltid kommer att leda till negativ särbehandling. I undersökningen skyller Integrationsverket bland annat på det bristande politiska ledarskapet för att resultatet ser ut som det gör. Regeringen får också kritik för beslutet att lägga ner verket.

Om samhället stimulerar att föreningslivet och invandrarna aktivt söker sig till varandra samt i större skala strukturerar upp invandrarnas deltagande i föreningslivet så skapas det ett mötesrum som utmynnar i lyckad integration. Särskilt viktigt är att invandrarungdomar engageras. Lika viktigt är att vi med invandrarbakgrund skaffar oss mer kännedom om det svenska kulturlivet, naturen, historia, vanor med mera. Ett exempel är invandrarnas frånvaro i Konserthuset när svensk musik spelas. Detta nämns då det förväntas att svenskarna bör öka sin förståelse av invandrarna genom att ta del av invandrarnas kultur.

Det är faktiskt vi invandrare som ska anstränga oss för att skapa egen trivsel samt öka svenskarnas positiva inställning till oss. Detta gör vi genom att hindra en del invandrare från att förstöra för oss alla. Där behövs det en del civilkurage att säga ifrån, exempelvis när vi ser att folk smutsar ner Lövuddens vackra natur vid grillning eller olagliga bilparkeringar eller langar dricka ut till bilarna från drickaståndet i McDonald's på Erikslund (som numera är borttaget). Invandrare som anklagar svenskar för att vara rasister så snart någon opponerar sig, ska själva veta hut. De skulle aldrig kunna bete sig illa i eget hemland utan att bli avhyvlade.

Då kommer vi att trivas mer i detta fantastiska land trots att det runt omkring oss emellanåt finns en primitiv mänsklig syn på olikheterna.

Slutligen bör det understrykas när jag talar om politiskt ansvar att det politiska maktskiftet inte är boven i sammanhanget. Problemen fanns innan.

Fayad El-Natour

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons