Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Eldirektör": Fackets konstigheter

Annons

Mitt namn är Hans Enström och jag är vd i Elektriska installatörsorganisationen EIO. Jag är alltså en av de där

"eldirektörerna" som Svenska Elektrikerförbundet talar illa om när det är strejk på gång. Och nyligen blev det också konflikt sedan Elektrikerförbundet hade avvisat medlernas bud.

Jag har varit med och förhandlat fram ett antal kollektivavtal genom åren, så jag är van vid att Elektrikerförbundet vill strejka så fort man möter motstånd vid en diskussion om en eller annan fråga.

Men det är nog inte just mig som Elektrikerförbundet inte gillar. Jag är ju representant för 2 500 elföretagare - eller "eldirektörer" - runt om i Sverige och därför blir det automatiskt så att man får ta skit för ett och annat från facket. Men det är mitt jobb så jag har lärt mig att stå ut med det.

Men ibland måste även en "eldirektör" få säga ifrån. För just nu verkar det som att det slagit helt slint hos Elektrikerförbundets förhandlare. Åtminstone tycker jag att de inte förstår sig på elementär ekonomi.

Elektrikerförbundets förhandlare vill att jag ska säga till mina medlemmar att de ska betala avgift till Svenska Elektrikerförbundet. Jo då, du läste rätt, det är på riktigt. Men vi tar det en gång till: kravet är att en medlem i en förening ska betala avgift i en annan förening. Märkligt!

Men konstigheterna slutar inte med det.

För att få igenom denna avgift vill Elektrikerförbundet att EIO:s medlemsföretag ska ta en del av årets lönehöjning från elektrikerna. Hur märkligt är inte det? Borde det inte vara en förenings uppgift att värna om sina medlemmar?

För att göra den här historien än mer intressant så hävdar Elektrikerförbundet också - med bestämdhet - att den som inte är medlem i facket ska betala för Elektrikerförbundets verksamhet. Suck!

Som vd för arbetsgivarorganisationen EIO är jag tvungen att anpassa verksamheten till de pengar som flyter in genom medlemsavgifter - detsamma borde gälla för vår motpart Elektrikerförbundet!

På något sätt känns det väl rimligt att Elektrikerförbundet gör som Svenska Byggnadsarbetareförbundet. Byggnads har beslutat att höja medlemsavgiften för att finansiera sin fackliga verksamhet. Är inte det mest renhårigt?

Den här avgiftsfrågan har fullständigt blockerat avtalsförhandlingarna under mer än en månad. EIO har sagt nej till Elektrikerförbundets krav i denna fråga, och det är väl inte så konstigt?

Hans Enström

vd i Elektriska Installatörsorganisationen EIO

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons