Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elektricitet och politik

Annons

Landstingsledningen har det inte lätt. För att åtminstone bli uppskattad av någon, överväger man att ställa en specialutformad lokal till förfogande, om någon, som upplever sig elöverkänslig, skulle behöva sjukhusvård. Man blir då klämd mellan å ena sidan önskan att bli applåderad, gå en säkert lidande grupp till mötes och förhoppningsvis slippa återkommande högljudda krav och å andra sidan önskan att inte agera på tvärs mot Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen är, så vitt jag förstått, kallsinnig till hävdandet av orsakssammanhang, som det här är fråga om. Styrelsens uppfattning grundar sig förstås på bristen på vetenskapligt stöd för elkänslighet. Letar man i Medline - en databas med artiklar från en 4 000 medicinska tidskrifter - finner man från 1996 till nu 38 artiklar som rör ogynnsamma effekter av elektromagnetiska fält. Ingen talar för här aktuella samband. Detta hindrar inte att man kan finna stöd för fenomenet elöverkänslighet i tidskrifter, där publicerade artiklar ej genomgått en kritisk vetenskaplig granskning eller på Internet, där vem som helst kan skriva vad som helst.

Nå, att ställa ett rum till förfogande för dem, som känner sig drabbade, kostar kanske inte så mycket och kan man underlätta för någon skall man väl göra det; i bästa fall får man en tids ro på en av fronterna.

Å andra sidan: man legitimerar i någon mån begreppet elöverkänslighet och öppnar därmed för nya krav. Personer med svårförklarade kroppsliga symtom - ett icke ovanligt fenomen - kan börja tro att de lider av elöverkänslighet och komplicera sin tillvaro i onödan. Dessutom banar man väg för krav på kommun och andra arbetsgivare, försäkringskassa, anhöriga och vänner.

Politik är inte bara att vilja, det är svårt också.

Jan Hällén

Docent i praktisk medicin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons