Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elina Vaez: Sverige är invånarnas land

Annons

Det finns en mängd olika citat där Sverigedemokraterna uppträder främlingsfientligt. Ett exempel är: ”Sverige är svenskarnas land”.

Till och med deras slogan är främlingsfientlig ”Ge oss Sverige tillbaka”. Partiets företrädare säger att ”Sverige är svenskarnas land” men har ingen klar definition av svenskhet. Till exempel passar inte Zlatan Ibrahimovic in i deras ram av svenskhet på grund av hans kroppsspråk, sättet att tala och hans attityd. Han är dock född i Sverige.

Jag tycker att det är lika mycket invandrarnas land, även om de inte räknar sig själva som svenskar. Bor man i landet borde man ha minst lika stor påverkan på samhället som resten av människorna.

Partiets definition är: ”Svensk är den som har en helt övervägande svensk identitet, och som av sig själv och av andra svenskar uppfattas som svensk.”

Partiet ser till exempel inte Zlatan Ibrahimovic som svensk, men det kanske någon annan svensk människa gör. Är det lika mycket hans land då eller inte? Han är trots allt svensk medborgare och röstar, han är med och påverkar.

Ska Sverigedemokraterna ha en tolkningsfråga om man passar in i deras ram som svensk innan man röstar, även om man har svenskt medborgarskap? Med tanke på att ”Sverige är svenskarnas land”.

Man borde inte säga att ett land är ett speciellt folkslags land som Sverigedemokraterna gör. Bor man i Sverige så påverkas man av besluten som tas, vare sig som svensk eller inte. Därför skulle jag i stället vilja säga ”Landet är invånarnas land!” Alla som bor i landet har och bör ha lika stor påverkan.

Sverigedemokraterna vill ta avstånd från mångkulturen och satsa pengar på den svenska helt och hållet i stället. De vill stoppa byggandet av moskéer i Sverige eftersom de ser muslimerna som ett hot mot det svenska samhället.

Om de gör allt detta kan de inte längre kalla Sverige för ett land med religionsfrihet. Var i landet finns då religionsfriheten när de vill avveckla all satsning på föreningar och organisationer med annan kultur än den svenska?

Sverigedemokraterna har sedan ett tag försökt att tona ner främlingsfientligheten. De har bytt ut sin partisymbol från en brinnande fackla med Sveriges flagga på till en ”oskyldig” blåsippa. De har även stött ut många av sina rasistiska medlemmar, men jag tycker att allt detta bara är den ytliga rensningen av främlingsfientlighet.

Det verkar som att de är rädda för att deras svenska kulturarv ska försvinna. I stället för att rädda det, försöker de utrota mångkulturen i Sverige. Partiledaren Jimmie Åkesson har sagt i många debatter att han vill att skolavslutningar ska hållas i kyrkorna och han påstår att man inte sjunger svenska sånger på skolavslutningar längre, vilket vi fortfarande gör!

Självklart ska de låta svenskheten i Sverige vara kvar, men det finns plats för annan kultur också. Invånarna i Sverige borde få ha sin frihet att välja kultur och religion själva. På samma sätt som de vill bevara svenskheten i Sverige vill de flesta invandrare ha kvar sitt ursprung och sin etnicitet även om de bor i ett annat land.

I stället för att avveckla alla organisationer och föreningar som stödjer mångkulturen borde Sverigedemokraterna stärka det svenska kulturarvet. Om det verkligen betyder så mycket för dem som de påstår.

Sverigedemokraterna tycker att invandrarpolitiken har varit oansvarig och att man måste ta hänsyn till hur mycket plats det finns i landet och minska massinvandringen. Samtidigt är det fritt för nordiska medborgare och EU-medlemmar att resa fram och tillbaka i Sverige och bosätta sig här. Om den sanna anledningen till att de vill minska invandringen i Sverige verkligen är att ytan inte räcker till, hur förklaras då detta?

En annan anledning till att de inte vill ta in fler invandrare till Sverige är att de påstår sig vilja hjälpa ”verkligt” nödlidande människorna i stället. De flesta invandrare som vill fly till Sverige håller på att dö i krig av svält och bomber. Men enligt Sverigedemokraterna så är inte detta ett tillräckligt starkt argument.

Vad ska då grunden till att man vill lämna sitt hemland och komma till Sverige vara? Att man precis har klivit på en mina? Är man verkligt nödlidande då, enligt Sverigedemokraterna?

Deras primära mål, att det ska finnas en gemensam nationell identitet i samhället, tolkar jag som att den nationella identiteten är att vara svensk. Alla behöver inte vara svenskar för att det ska skapas gemenskap i samhället. Gemenskapen kan även uppstå genom att segregationen försvinner.

Som sagt, alla som är bosatta i Sverige har trots allt lika stor påverkan på det svenska samhället, vare sig man passar in i Sverigedemokraternas ram eller inte!

Så jag säger: Sverige är invånarnas land!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons