Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elisabet Fridén (KD): Vårt ansvar för att kvalitén upprättshålls kvarstår även efter en upphandling

I Västerås finns det 40 personer som har personlig assistans enligt lagen om assistansersättning (LSS), utförd av kommunen. Detta är bra anser vi politiker. Men sedan ett år tillbaka har Proaros sagt att man har behov av mycket större ersättning än vad vi som beställarnämnd kan erbjuda och som ges till alla assistansanordnare för tid som understiger 20 timmar per vecka hos den enskilde.

Annons

Vi följer den timersättning som fastställs av staten för LASS-ersättning som ges till alla utförare av personlig assistans där den enskilde behöver mer än 20 timmar i veckan, vilken staten betalar fullt ut, enligt lagstiftningen.

Efter Proaros signal att man inte längre vill utföra personlig assistans har vi från majoriteten sett oss tvingade att planera för en upphandling, vilket skedde genom beslut i nämndens marsmöte om en justering av vår upphandlingsplan.

Ännu är inte beslutet fattat om ett förfrågningsunderlag för upphandling men jag vill vara tydlig med att vi kommer att påbörja en utredning i syfte att upphandla personlig assistans eftersom Proaros säger att ersättningen inte räcker och därmed vill avhända sig detta åtagande. Vi kommer att titta på andra kommuner som gjort upphandling av personlig assistans.

Vårt ställningstagande har skett efter att en extern utredare gått igenom beräkningar som Försäkringskassan, Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Proaros har gjort, där utredaren funnit att dagens ersättning ligger på en balanserad nivå.

Artikelförfattarna fokuserar på personalen. I mitt uttalande i VLT den 14 april har jag uttryckt en förhoppning om att personal vid en övergång till annan utförare stannar kvar hos de personer de hjälper i dag, inget annat.

Erfarenhetsmässigt har personal som regel gått med över vid upphandlingar. Ett stort antal assistansföretag finns i dag som gör ett gott arbete där personal gärna arbetar. Anställningstryggheten är en viktig fråga och vill man vara en attraktiv arbetsgivare måste man ha goda villkor för sina anställda, vilket i sin tur ger större trygghet för de personer som får assistans. Vårt ansvar för att kvalitén upprätthålls kvarstår efter upphandlingen.

Vi som har det politiska ansvaret inom funktionshinderområdet har ingen önskan om upphandling men vi ser ingen annan lösning. Vi tar frågan på största allvar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons