Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elisabeth Unell (m) och Göran Landerdahl (fp): Vi litar på västeråsarnas omdöme

Annons

Bostad AB Mimers styrelses beslut att ge principer för om och när det skall vara möjligt för hyresgäster att köpa fastigheter har fått Hyresgästföreningen att driva opinion om allmännyttan.

Mimerstyrelsens beslut undantar försäljning av nyare hus och att endast vissa angivna fastigheter i centrum kan vara aktuella för försäljning. För andra områden är det fritt fram för hyresgästerna - om de bildat en bostadsrättförening och samlat tillräckligt antal hyresgäster - att köpa fastigheten från Mimer till marknadspris.

En generell begränsning finns dock att försäljningarna upphör när andelen hyresrätter riskerar att gå under 30 procent av det totala antalet bostäder i Västerås. En siffra som alla partier är ense om.

Hyresgästföreningen tolkade - enligt vår mening ¿ detta helt felaktigt till att nu skulle hela Mimers fastighetsbestånd säljas. I ett upprop med namninsamling krävde Hyresgästföreningen att folkomröstning skulle ske angående Mimers utförsäljning av fastigheter med 4000 lägenheter.

Västeråsalliansen fann att den fråga som Hyresgästföreningen ställt inte täcker innebörden i Mimers beslut och kan inte utifrån Mimers styrelses beslut besvaras med ja eller nej. Detta eftersom beslutet inte innebär någon utförsäljning utan enbart principer för hur Mimer skulle ställa sig till köpintresse från hyresgäster och hur bolaget kan stimulera till att områden där hyresrätten kraftigt dominerar kan förändras till en mer blandad upplåtelse.

I stället för folkomröstningen har en opinionsundersökning startats, där kärnfrågan beträffande ombildning handlar om det skall vara möjligt att ombilda hyresrätter till bostadsrätter när en majoritet av hyresgästerna önskar det. Utifrån neutralt ställda frågor kan kommunen få en uppfattning om hur medborgarna ställer sig till Mimers styrelsebeslut.

Hyresgästföreningen är utifrån sin uppgift att värna hyresrätten givetvis motståndare till fastighetsköp från hyresgästernas sida. Detta partsintresse kan dock inte vara allenarådande för hur Bostad AB Mimer och ytterst Västerås kommun skall agera.

Kärnfrågan för kommunen är huruvida det gynnar Västerås som boendeort eller ej om hyresgästerna i de enskilda Mimerfastigheterna ¿ med begränsningen att andelen hyresrätter aldrig får understiga 30 procent av beståndet i Västerås tätort - får rätten att köpa den fastighet de bebor till marknadspris.

Elisabeth Unell

Kommunstyrelsen ordförande

Göran Landerdahl

Kommunfullmäktiges ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons